Arménský chleba

Já miluji arménský chleba lavaš. Kdysi jsem si ho kupovala v Kauflandu a většinou byl ve velké slevě. Lidi ho nekupují. Dělala jsem z něj skvělý zákusek ala dort Napoleon.

V současné době už si lavaš připravuji doma. Posledně jsem sklidila veliké uznání za plněný snídaňový lavaš u syna. Ještě nikdy to nejedl a byl nadšený.

Takže dnes jsem na něj dostala chuť. Použila jsem 550 gramů mouky a smíchala jsem ve stejném poměru mouku hladkou a špaldovou hladkou. Přidala jsem vrchovatou lžičku soli, lžičku cukru, dvě lžíce oleje a 300ml velmi teplé vody. Vypracované těsto jsem nechala hodinu odležet. Odpočinuté těsto jsem rozdělila na 12 částí a vytvarované bochánky jsem zakryla sáčkem a utěrkou a nechala oddechnout zhruba půl hodiny.

Velmi tenké vyválené placky jsem z obou stran upekla na rozehřáteé pánvi se silným dnem. Důležité je lavaše ihned potřít z obou stran horkou vodou, vložit i s talířem do sáčku a zakrýt utěrkou. Je to důležitý krok pro to, aby byly lavaše měkké. Jinak ztvrdnou. Naplnila jsem jen sýrem, rajčetem a trochou majonézy. Někdy dělám s kuřecím masem, ke snídani vložím do chleba třeba volské oko. Je to moc velká dobrota.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *