Mrkvový koláč

Mrkev, ovesné vločky a tvaroh jsou hlavní součástí tohoto skvělého a nutričně hodnotného koláče.

Nastrouhala jsem na jemném struhadle čtyři již poněkud unavené mrkve, což dělalo přibližně 300g a strouhla kůru z jednoho svého citrónu. Dvě vejce, špetku soli a 80g tmavého třtinového cukru jsem vyšlehala do světlé pěny. Přidala jsem dvě plolévkové lžíce oleje, 150g ovesných vloček a jeden prášek do pečiva. Vločky jsem měla of whole grain a zdály se mi moc veliké a tvrdé, tak jsem je trochu podrtila na robotu, aby byly jemnější.

Na tvarohovou náplň jsem použila jednu 250g vaničku tvarohu a z kelímku jsem vyškrábla zbytek zakysané smetany asi 100g. Přidala jsem dvě vejce, 60g cukru, 30g kukuřičného škrobu a vanilkový extrakt jsem bohužel nenašla.

Skleněnou zapékací misku o rozměrech 15 x 23 cm jsem pečlivě vymazala a aby se mi koláč dobře vyndal, přidala jsem pro jistotu pruh pečícího papíru. Polovinu těsta jsem utlapkala na dno a nalila na něj tvarohovou směs. Zbytek těsta jsem opatrně umístila na povrch. Pekla jsem 50 minut při 180°C.

Výsledek je naprosto perfektní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *