Dwarf rajčata

Dnes uplynul přesně měsíc od okamžiku výsevu semínek dwarf odrůd. Důvodem tak raného výsevu bylo vyzkoušet, jak semínka vybraná z plodů těchto pro mě letos nových odrůd klíčí. Procento klíčivosti je vysoké, ze substrátu vykouklo všech deset odrůd. Docela dlouho jsem se rozhodovala, zda sazeničky vyhodím, nebo jim dám šanci vyrůst.  Dnes mají zhruba tři týdny. Výsledkem jsou roztomilé pidi rostlinky, kterým začíná růst druhý pár pravých listů, a u Mystic Lady je už jasně vidět, že bude mít bramborový list.

Poslechla jsem si velmi zajímavý video rozhovor s jednou z autorek dwarf projektu. Chyběla jim na trhu nízká rajčata, která by měla podobné plody, jako mají ta vysoká ideterminantní. Rostliny jsou to velmi kompaktní a růst by měly bez tvarovaní, bez vylamování zálistků, prostě tak, jak si samy zvolí. Pouze pokud se spodní listy dotýkají země, pak je lepší je odstranit. Obrovská listová plocha typická pro tato rajčata ochrání plody před slunečním úpalem a možnost intenzívní fotosyntézy je pak příčinou jejich skvělé chuti.

Rajčátkům přisvětluji, aby měla světlo minimálně 12 hodin a včera jsem je umístila na venkovní parapet, aby si užila podzimního sluníčka. Povrch substrátu jsem posypala drcenými vaječnými skořápkami, aby se od nich světlo odráželo zpět do prostoru skleníčku. Teplota se pohybuje kolem 17°C, což je ideál. Rajčata nikam nespěchají, rostou velmi zvolna, přesně podle plánu.

1 thought on “Dwarf rajčata”

  1. Já zatím vytahují očima první pravé lístky. Na svícení jsem zatím rezignoval, rostlinky nejsou vytáhlé a tak jim to asi stačí. Ale černá zima má teprve přijít a to bude jiná písnička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *