Babí léto

Včera jsem se přejedla fíky. Nebývá to každoročním pravidlem. Náš obrovský no name fíkovník je totiž pozdní a ne vždy se podaří, aby hlavní úroda dozrála.

Proto jsem nadšená, že se dostavilo krásné tereziánské babí léto, fíky se nádherně nafoukly, jsou veliké a po dozrání neskutečně sladké. Takové množství jich na keři ještě nikdy nebylo. Uvažuji o možnosti, že bych koupila nějaký pavilon, do kterého bych fíkovník vždy brzy na jaře uzavřela a prodloužila mu tak sezónu. Objevila jsem cenově přijatelný párty stan, který by mohl vyhovovat, jen bude potřeba ho zabezpečit před větrem. Už to mám vymyšlené.

Spokojená jsem letos s tomelem NB. Musela jsem během léta hodně zalévat a taky jsem vydatně stromek vyživovala. Dopřávala jsem mu bohaté menu a to především formou zeleninových vývarů ze všeho možného, jíchu z kopřiv a výluh z popela. Za moje snažení se mi Nikitskaja odměnila docela slušným počtem plodů, listy jsou stále hezky zelené a kaki pomaličku dozrává.

Naprosto dechberoucí je pohled na moje zrající citrusy a já si ho vychutnávám. Hodně spokojeně vypadají stromky zasazené přímo do země na záhonku. Nechám je tam až do prvních mrazíků.

Tři rostliny granátového jablka už shodily listy a já je zřejmě nechám přezimovat ve skleníku. Vypadají moc hezky a jsem moc zvědavá, co předvedou příští rok. Ráda bych se dočkala nějakého květu.

1 thought on “Babí léto”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *