Hodnocení rajské sezóny 2022 – kapitola třetí.

Svoje první rajče jsem vypěstovala v roce 2014 a byla to odrůda Stupické skleníkové. Důvod výsevu těchto semínek byl malinko zvláštní. Provozovala jsem v té době síť drogerií a na jedné z prodejen zbyla po sezóně právě tato semínka. No a tak to všechno začalo.

Letos jsem už těch odrůd měla o něco více, ale spočítané je nemám. Po celý letošní rajčatový rok jsem žila v paranoidních obavách o zdraví svých rostlin a ty se nakonec ukázaly jako bezpředmětné. Jsem pyšná, že jsem opět nesáhla k použití žádné chemie a svoje bio pěstování jsem vyhnala do extrému tím, že jsem rostliny živila téměř výhradně vývary z nejrůznější zeleniny. Vedly brambory jako dokonalý zdroj draslíku a naposled to byly listy z červené řepy, které jsou bohaté na hořčík. Hodně jsem šetřila dusíkem a vyplatilo se to. Rostliny netvořily spoutu zbytečné zelené hmoty a díky dostatku jiných potřebných prvku se soustředily na tvorbu plodů.

Rajčat jsem sklidila spoustu, byla nadprůměrně veliká a mimořádně vychucená. Ta dokonalá chuť je zásluhou velmi teplého léta, sucha a dostatku draslíku ve výživě. Na rostlinách se nijak masivně neprojevovaly choroby, jen občas nějaká ta septoriová skvrnitost a tu já neřeším. Odstraním poškozené listy a pokud je odrůda na tuto chorobu náchylná, vyřadím ji ze sortimentu.

Vysoké teploty a celodenní ostré slunce prověřily rostliny co se náchylnosti na nekrozu květního konce týče a tady se bude hodně vyřazovat. Ovšem trpěla pouze rajčata v nádobách a já jsem vůbec nijak nezasahovala.

Jsem s výsledky své práce během roku 2022 spokojená, ale poznámek v sešitě je stále dost. Příště to bude ještě dokonalejší.

Velikou radost mám z toho, že jsou s mými rostlinami spokojení taky mojí stálí odběratelé přísady. Na posledním obrázku rostlinka u mého kamaráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *