Je u nás na prázdninovém pobytu vnuk Matyáš. Je to pro mě kuchařská výzva, nově totiž nemůže jíst lepek a cukr. Cukr pouze ve formě ovoce.
Tak jsme si naordinovali dýňové menu. Polévku máme rádi všichni a moc, dýňové pyré je též oblíbené a taky si ukuchtíme dýni pečenou a dýňové hranolky. Občas přidám trochu pyré i do těsta na palačinky a ty jsou pak krásně žluté.
Dýně už druhým rokem pěstuji bez přísady, jen někam do skleníku zahrabu vydlabaný vnitřek se semínky a sazenic mám pak na rozdávání. Vždy mi vyrostlo Hokkaido, dýně se mi nekříží. Někdy se objeví rostlinky na kompostu a taky mezi rajčaty na dvoře. Tam se jim líbí hodně a překonávají se v počtu plodů. Moji nejoblíbenější odrůdou je ale Muscate de Provence, kterou jsem vždy kandovala a používala jako surovinu do vánočního cukroví. Jenže ta obsahuje spoustu cukru a já asi najedu na stejnou dietu, kterou musí dodržovat Mates.
Tak ať se Matyášovi a spol daří , je to náročné, máme podobnou zkušenost…