1. srpen 2022

Začal nám druhý prázdninový měsíc a pro mě hlavní zpracovatelská sezóna. Budu sušit. Rajčat je spousta a já suším jednak rajčata tvaru slepičího vejce či jim velmi podobná, loni jsem začala sušit oválná cherry rajčata a pro sebe suším vše.

O moje sušená rajčata je obrovský zájem a tak se snažím, aby byl produkt dokonalý jak chuťově tak co se vzhledu týká. Takže se snažím vybírat tvarově totožná rajčata a pořídila jsem i hezké skleničky, které se mi občas dokonce prázdné vrátí. Pro tyto účely si tedy pěstuji léty ověřené odrůdy a taky každým rokem zkouším nějaké novinky. Letos se mi moc líbí odrůda Kokó, jejíž sazenice jsem dostala v Itálii od sympatického zahradníka jako pozornost. Má přesně ten tvar, který se mi líbí a je velmi úrodná. Zatím ještě nezraje, rostlinky byly docela malé a ven vysazené koncem května. Vyberu semena a  pro příští rok už mám vizi, jak budu tyto pro mě tolik důležité odrůdy pěstovat.

Loni měla veliký úspěch polosušená cherry rajčata, nestihla jsem je skoro ani ochutnat, jak mi skleničky rychle mizely pod rukama. Sklenice je v tomto případě nutné sterilovat.

Pro svoji vlastní potřebu suším rajčata různých tvarů a velikostí a ideální jsou samozřejmě ta masitá. Takže jsem si letos opět vypěstovala krásné a velmi chutné srdce Mrs. Shlaubaugh’s Famous Strawberry a taky Puzata Hata na mé zahradě nemůže chybět. S radostí jsem zjistila, že se dají sušit i plody dwarf rajčátek a krásně vypadá ve skleničce Audrey’s Love.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *