25. čevenec 2022

Začínají dozrávat odrůdy na sušení a co se týká produkce, tak jsem navýsost spokojená.

Rozhodla jsem se, že letos ukončím pátrání po nejvhodnějších odrůdách a uzavřu svoje již dokonalé portfolio. Nebudou v něm chybět De Barao Red, Santa Cruz Cada a letošní parádní objevy Slivka Bendrika a Syzranskaja Pipočka. Líbí se mi i italské Oblungo Insalataro.  Ještě počkám, co předvedou Italové Kokó a Montekino.Totálním propadákem je odrůda Dix Doigts de Naples. Rostliny jsou taková zvláštní nedochůdčata, rajčata podezřelé duté scvrklé mrňavé švestky a všechny bez rozdílu mají černou špičku. Nenechám je se dále trápit a poletí na kompost.

Zvláštní je situace kolem ruského hybridu Vikusja. Už dávno nemám originální semínka, ale to rajče je natolik skvělé, že zkouším generace F2 a F3 a všechny rostliny i plody jsou naprosto totožné, žádné Mendelovo genetické štěpení. To se mi stalo u více F1 odrůd ruské firmy Partner a tak ve mě nenápadně klíčí podezření, že to žádné hybridy nejsou a firma má jen zájem na tom, aby si semínka lidi museli koupit.

Vsadím se, že v době, kdy budu mít rajčata v dostatečném množství na sušení nachystaná, pominou nadtropická vedra a začne pršet. Možná bych mohla přírodu zmást a takovou situaci nasimulovat. Voda by se šikla.

3 thoughts on “25. čevenec 2022”

  1. Musím se přiznat, že jsem se k této odrůdě bohužel letos nedostala. Můj dodavatel ruských odrůd tuto zemi opustil. Nedivím se mu. Ale objevila jsem spoutu jiných cherry rajčat, třeba Celano F1, takže jsem spokojená. Ale mrzí mě to, moc jsem Džur-Džur chtěla vyzkoušet.

  2. Slivka Bendrika je moc fajn, díky za ni. 2 rostliny vyfasovaly poslední zbylé, ne moc dobré místo před meruňkovou palmetou, už opustily své opory a opírají se o její větve. Vedou si moc dobře na to, že se jim vůbec nevěnuju. Plodů mají dost, nevadí jim sucho a na rozdíl od Niny vedle, přímo milují sluneční paprsky. Doufám, že stihnou dozrát dřív, než zaúřaduje plíseň. Stále ještě nepoužívám postřik, tak jsem zvědavá, jak to letos dopadne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *