24. červenec 2022

Bude-li takovýto způsob léta pokračovat i v dalších sezónách, pak budu muset radikálně změnit způsob pěstování svých rajčat. To neustálé pekelné vedro a sucho dávají rostlinám pořádně zabrat. Vody je zoufalý nedostatek a už ji začínáme čerpat ze zahradní studny. Naplníme sudy a necháme během dne ohřát.

Ač pečlivě zalévám ráno i večer, nejsem schopná rostliny dostat do stavu, kdy by neměly neustále nešťastně svěšené listy. Dost mě to rozčiluje. Musela jsem pečlivě volit priority a tak už se spousta rostlin díky nedostatku vody ocitla předčasně na kompostu. Rajčatům postupně usychají listy a plody spalují intenzívní sluneční paprsky. Snažím se je ochránit a používám k tomu veliké listy dýně. Já jsem dokonce několik nešťastníků umístila před dům a tím jsem jim hezky zavařila. Rostliny rajčat při teplotách nad 30°C zastavují růst a kořeny přestávají pracovat. No a podle toho to vše vypadá. Mohla bych denně stříkat rostliny vápníkem a stejně by to nepomohlo.

Nejspokojenější jsou rajčata v americkém plachtovém skleníku, který jsem umístila do částečného stínu. Plachta paprsky příjemně rozptýlí, vzduch díky vykasané bočnici svižně cirkuluje a spotřeba vody je minimální.

Pochválit musím papriky, kterým toto počasí naopak vyhovuje. Ještě nikdy jsem nesklidila takové množství plodů a to zdaleka není konec sezóny. Kupodivu nijak hystericky nereagují na vysoké teploty a jen nejnutnější příděl vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *