13. červenec 2022

Včera jsem okukovala fíkovníky a jsem nadšená. Tento způsob zimy se jim zamlouval a letošní úroda tak bude velmi bohatá. Taky velmi vysoké teploty, spousta sluníčka a sucho jim zřejmě připomíná domovinu a tak si lebedí.

Obrovský venkovní fík, který jsem už hodně dávno kupovala v zahradnictví Kruh nemá jméno, na cedulce stálo Fíkovník. Nasadil spoustu breby – plody na loňském dřevě – a většinu udržel. Počet plodů na dřevě letošním je ovšem mimořádný a potřebovali bychom k jejich dozrání dlouhý teplý podzim. Pokud by to vyšlo, tak bych mohla dokonce vyrobit fíkovou marmeládu a něco málo nasušit.

Fíkovníky v nádobách bohatou brebu většinou neudržely, ale něco málo zbylo. Main crop ale vypadá nadějně a u těchto rostlin existuje možnost je k dozrání přesunout do skleníku. Některé fíkovníky jsem zapustila i s květináčem do země a ony zřejmě pustí kořínky drenážními otvory a já si nebudu vědět rady, jak je zazimovat. Třeba mě něco do konce sezóny napadne. Tuto zimu stály všechny na dvoře bez sebemenší ochrany. Jenže kdo ví, jaká ta další zima vlastně bude.

Nějaké rostliny ze mě vymámil manžel do vinohradu a tam by se jim ve společnosti révy mohlo líbit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *