11. červenec 2022

Minulostí je moje vstávání ve čtyři hodiny ráno. Teprve kolem osmé neochotně otevírám jedno oko a koukám na tři hladové kočky, které byly zvyklé snídat mnohem dříve. Dnes jsem zaregistrovala kosa, který se uvelebil na topůrku sekery zaseknuté ve špalku a velmi hlasitě mi poděkoval za nádherně obsypaný muchovník. Nevzbudil mě.

Ten muchovník báječně slouží k odvedení pozornosti opeřenců od mých obsypaných borůvek. Zahrada se momentálně nachází v pro mě zpracovatelské fázi. Velikou trpělivost jsem projevila při obírání černého rybízu a ještě zbývá červený. Mraznička se začíná plnit nádhernými malinami. Od doby, co pěstujeme odrůdu Glen Ample, sklízíme každoročně spoutu krásně vybarvených obrovských plodů. Chutnají božsky. Spoustu meruněk už máti nakrájela na čtvrtky a ty dělají malinám společnost v mrazničce. Už jsme všichni přejedeni meruňkovými koláči a že ty moje jsou bezkonkurenční. Vyladila jsem těsto z různých druhů celozrné mouky, ovesných vloček a jogurtu k dokonalosti. Krásně ladí drobenka se skořicí a kardamomem.

Pyšná jsem na svoje mladé zelí. Hlávky nejsou nijak obrovské, ale krásně kompaktní a absolutně bez jediného kazu. Zelí je pěstováno bez jakéhokoli zásahu proti případným škůdcům a to považuji za úspěch. Salát z něho a  ze země čerstvě vytažené mrkvičky byl delikatesa. Škůdci poznají košťáloviny podle jejich typické vůně a tak je potřeba je zmást. Já jsem zelí nasadila mezi rajčata a to parádně zabralo.

K dispozici máme neustále spoustu paprik, okurek a cuket. Dnes se chystám ukuchtit cuketové zelí, jen musím vymyslet co k němu. Napadá mě kapustový karbenátek, to by šlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *