Toskánsko – rajčata

Kolonizátoři dovezli rajčata z Ameriky do Španělska a tam si jich nikdo moc nevšímal. Až Itálie je vnesla s velikým úspěchem do gastronomie. Pokud tedy člověk jede do Toskánska, je jasné, že si nějaká semínka a plody dovézt musí.

Přála jsem si navštívit nějaké veliké zahradnictví a moje přání bylo vyslyšeno. O něm ještě bude řeč v souvislosti s kytkama. Naprosto mě uhranula barvami hýřící tabule, na které majitel prezentoval výběr zeleninových přísad. Taky si takovou příští rok pořídím. Sazenic měl spoustu, ale já jsem chtěla semínka. Vybrala jsem si do své sbírky datlových cherry rajčátek luxusní rajče Datter F1. Asi ho ještě zkusím vysít.  Jenže ty přísady mi nešly z hlavy a tak jsme se tam vydali ještě jednou. Rostlinky byly po čtyřech v platu a já jsem sáhla po žlutém Datterinu Giallo a odrůdě , u které byla poznámka super TOP s názvem Kokó. Plody by měly být červená vajíčka a ty já potřebuji na sušení. Při pokusu o zaplacení jsem byla s úsměvem vykázána ze dveří a rostlinky jsem dostala grátis.

Při nákupu potravin v běžném marketu jsem s úžasem koukala na spoustu vaniček se zajímavými rajčaty, koupila bych je všechny, ale vybrala jsem si originální sicilské odrůdy Grappolo Cilegia Montekino a krásné hnědé King Kreole. Semínka jsem nechala vykvasit už v Itálii a dnes budu vysévat. Jsem totiž moc zvědavá, co mi vyroste a klidně stačí jen dva nebo tři vijany.

Byla jsem v rajčatovém ráji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.