Postřik

Nedávno jsem psala kamarádce, že v sobě mám nějaký vnitřní nedefinovatelný neklid. Týká se to patrně zdravotního stavu mojí rajčatové plantáže.

Loni jsem tyto pocity nezaznamenala a sezóna proběhla v naprostém pořádku, bez škůdců a chorob a s vysokým výnosem. Rajčata byla nádherně vybarvená a všechna chutnala skvěle a řekla bych, že možná až moc sladce.

Je u nás sucho, ale občas proletí bouřka, všechno je mokré a trvá docela dlouho, než listy rostlinám oschnou. Taky jsem tentokrát zmenšila spon a na místo pro deset rostlin jsem nacpala třináct. Rajčata jsou velmi vysoká s velikou listovou plochou, řekla bych malinko prales. Moje vize o pěstování na jeden výhon se brzy rozplynula a tak se mi rostliny větví až na tři. Tak jsem spodní a už nepotřebné listy vystříhala a porost tak provzdušnila, běžně tohle nedělám.

Dnes v pět ráno už byl můj vnitřní pocit přímo katastrofický a tak jsem vstala, namíchala postřik a rajčata ošetřila. Listy jsou krásně zelené a zdravé, ale trocha prevence neuškodí a já se snad uklidním. Použila jsem 500ml již lehce nakyslého mléka, více jsem neměla, jednu polévkovou lžíci sody a několik kapek jodu a to vše do 10l dešťové vody. Mohla jsem použít i nějaké mikroprvky, rajčata by to uvítala, ale vzpomněla jsem si pozdě a tak je dostanou do zálivky. Rozhodně vše pozalévám probiotiky Weiki, mám jich naštěstí dostatek.

Jdu si uvařit kafe, sednu si na židli mezi rostliny a pokusím se zjistit, co na ten postřik říkají 🙂

4 thoughts on “Postřik”

  1. Nestraš neklidem, jsem týden v Tatrách a mám zajištěné pouze zalévání.
    Očekávám zdravou džungli po příjezdu a prošlé mléko také, tak je pak ošetřím 🙂

  2. Dobrý den Jani, chci si objednat weiki probiotika. Jak často je vhodné používat? Máš na to své osvědčené harmonogramy? Jak zařadit mezi tvými postřiky.

    1. Já je používám namátkově, nemám pevné termíny. Buď je přidám do zálivky, nebo použiji jako postřik. Především na začátku sezóny, abych upevnila imunitu rotlin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *