Kroucení listů u rajčat

Téměř každý dotaz ohledně rajčat se týká kroucení listů. Rostlina tak reaguje na nějakou stresovou situaci a těch může být spousta.

Listy se kroutí do trubiček. Rostlina tak reaguje na vysokou teplotu, suchý vzduch a intenzívní sluneční záření. Listy se brání přílišnému  odpařování vláhy. Není to nijak závažný problém, ale nedostatečně fotosyntetizující listová plocha má negativní vliv na úrodu. Je potřeba zastínit skleník a zvýšit vlhkost a zároveň dostatečně větrat. Méně se takto kroutí listy s velikou plochou a taky jsou některé odrůdy náchylnější. Brzy ráno a večer je dobré rajčata rosit.

Vrchní listy se kroutí do tvaru beraního rohu. Tento problém mají rostliny s velmi tlustými stonky a obrovskými listy. Je to reakce na zbytkový dusík v půdě. Rostlina přešla do vegetativní fáze a netvoří plody. Je nutné okamžitě vyloučit všechna dusíkatá hnojiva a důsledně vylámat všechny zbytečné zálistky a i některé spodní listy. Do výživy je potřeba přidat drasík.

Listy se kroutí na všechny strany a zároveň se zmenšují. Tento problém působí nedostatek takového stopového prvku, jako je bór. Deficit se musí řešit potrřikem na list přípravkem s obsahem tohoto prvku a to minimálně třikrát v intervalech 5 až 7 dní.

Příčinou kroucení listu mohou být rovněž viry. Je docela složité rozeznat, zda jde o nedostatek bóru nebo virus, ale postřikem s tímto prvkem nic nepokazíme. Virus prostupuje do celé rostliny a může nakazit i ty zdravé. Léčit tuto chorobu v podstatě nelze a rostliny je potřeba zlikvidovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *