28. červen 2022

Pekelně horký fén včera celý den terorizoval naši zahradu a snažil se vypařit i tu poslední kapku vláhy, která snad ještě někde v koutku zbyla. Naposledy spadlo několik kapek 19. června a do mých totálně prázdných zásobníků přibyly celé dva litry vody. Teploty se pohybují nad třicítkou a není kam utéct. Ani osvěžení ve Veličce není možné. Vody je tak málo, že i divoké kačeny chodí pěšky. Voda neteče, stojí a na dně se usazuje bahno. Manžel do něho včera celý zahučel a byl kompletně černý. Tráva žloutne a o nějakém sečení není řeč.

Je pro mě téměř nemožné udržet rostlinstvo ve stavu, kdy nemá celý den něšťastně svěšené listy. Včera už je svěsil i mohutný fíkovník, který si vláhu vždy najde, zřejmě došla i v hloubce.

Bohužel mi začínají shazovat malé plodíky tomely a to mě štve. Stromky se přitom snažím zalévat přednostně. Slušnou násadu měla Nikitskaja a poprvé taky Briliant Red. Jestli spadne všechno, tak mě klepne. Vysmátá je letos Asimina, která odpočívá, má jen několik málo banánků a tedy žádné starosti s vyživováním stovky plodů. Ta má veliké listy hrdě vzpřímené, ale taky občas nějakou tu konev dostane.

Nějaká pozitiva to sucho má. Mým rajčatům zatím zřejmě nehrozí plíseň, žádná houba dobrovolně nespáchá sebevraždu, ale já ji podezírám, že trpělivě čeká na vhodnou příležitost. Taky mám obdivuhodně vypracované svaly na hodně opálených rukou a  ani nohy na tom nejsou tak špatně. Občas mi sice křupne v zádech a vymknu si kotník nepozorných šlápnutím do nastražené jámy, ale kdo nic nedělá, neriskuje.

Dnes to vypadá zatím nadějně, je zataženo.

2 thoughts on “28. červen 2022”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *