Home made hnojiva pro přísadu

Máme tady březen a tedy hlavní výsevní měsíc v roce. Dostávám spoustu dotazů, čím svoji přísadu krmím, že je tak hezká. O všechny recepty už jsem se zde podělila, ale může být problém je v tom množství příspěvků rychle vyhledat. Pokusím se ty nejdůležitější shrnout.

Je potřeba myslet na to, že je mnohem lepší přísadu nedokrmit, než překrmit. Rostlinky do stadia děložních lístků čerpají živiny ze zásob uložených v semínku. Pokud jsme vyseli do substrátu, který nějaké základní živiny obsahuje, pak budou rostlinky nabírat potřebné látky z něj.  S doplněním živin tedy začínáme až v době, kdy rostlinky tvoří druhý pár pravých listů.

1. Necháme důkladně vysušit logr z kafe a přimícháme do substrátu. Tato komodita zlepší strukturu půdy pro pikýrování a zároveň ji obohatí o potřebné elementy.

2. Slupky ze tří banánů nastříháme na malé kousky a zalejeme 3l teplé vody. Roztok necháme stát tři dny, přecedíme a zaléváme ke kořenům. Banánové slupky jsou bohatým zdrojem draslíku.

3. Tři sklenice cibulových slupek zalijeme dvěma litry vroucí vody a luhujeme pod pokličkou dva dny. Přecedíme a ředíme v poměru 1 : 3. Zaléváme tři dny po přepikýrování rostlinek. Podpoříme tak imunitu rostlin a dodáme spoustu potřebných mikroprvků.

4. 10g čerstvých kvasnic a jednu polévkovou lžíci cukru rozpustíme v litr teplé vody a necháme jeden den pracovat. Hotový koncentrát ředíme v pměru 1 : 5 a zaléváme rostlinky. Mikroorganismy obsažené v droždích zvýší úrodnost půdy a stimulují růst kořenů i zelené hmoty.

5. 50g suchého chleba rozřežeme na malé kousky, zalejeme litrem odstáté teplé vody, zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin na teplém místě. Přecedíme a nijak dále neředíme. Na jednu rostlinku použijeme jako zálivku jednu čajovou lžičku a to na vlhký sustrát.

Množstí použitých surovin lze samozřejmě přizpůsobit počtu sazenic a není zapotřebí chystat kýble roztoku. Tyto domácí lektvary ovšem přivítají i pokojové rostliny a třeba moje palmy jsou nadšené a už se na dobu, kdy na ně něco zbyde, hodně těší.

4 thoughts on “Home made hnojiva pro přísadu”

  1. Dobrý den, paní Podloucká,
    prosím, jak uchováváte usušený lógr z kafe? Já si začala sušit už nyní, když bylo ještě hezky a zjistila jsem, že ochotně bere okolní vlhkost a plesniví v nádobě třeba uprostřed, přestože byl dobře vysušený.
    Děkuji předem za odpověď.

    1. Já ho důkladně usuším a pak přesypu do sklenice od instantního kafe nebo do nějaké plechovky s víkem, kam se nedostane vlhkost. Zatím mi nic neplesniví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *