21. únor 2022

Moje brambory se mají jako v peřince. Použila jsem tři textilní květináče o ojemu 25l. Na dno jsem nasypala tochu zeminy, umístila naklíčenou hlízu a od té doby stále přisypávám. V jednom květináči už je zemina až po okraj a rostlinka vypadá krásně a spokojeně. Naklíčila a první zelené lístky vyrašily doma v teple a je umístěná ve skleníku.

Do druhého textilu jsem vysadila jen uříznutou špičku brambory se třemi klíčky. Tady se rostlinky zatím jen klubou, květináč je ohrnutý a ještě jsem nic nedosypávala. Přidala jsem jen mulč. Brambora naklíčila doma v teple, ale roste venku.

V třetím květináči jsou zasazené brambory dvě, ale zatím se neděje nic. Tyto hlízy jsou od samého počátku ve studeném skleníku, domácí teplo neznaje. Pokud nějaké hlízy sklidím, pak je pečlivě zvážím a bude-li výnos dle mých představ, tak si nějakou tu ranou bramboru takovýmto způsobem vypěstuji každoročně.

Někde jsem zahlédla pytle speciálně určené pro pěstování brambor, které mají síťované okénko na suchý zip a člověk se tak může kouknout dovnitř. Já jsem přesvědčená o tom, že textilní květináč je ideální řešení, protože brambory potřebují přístup vzduchu a to igelitové pytle neumožňují.

 

 

3 thoughts on “21. únor 2022”

  1. Ahoj. Brambory se zatím nechystám pěstovat. Ale láká mě zkusit pěstovat batáty. Teď mají v Lidlu v akci, tak nějaké hlízy obětuji na klíčení a předpěstování rostlinek. Máš s jejich pěstováním nějakou zkušenost? Možná, že jim u mě bude zima …

  2. Ahoj. Já letos taky zkusím batáty a hlízu už jsem koupila. Zkušenosti nemám, ale prý je to brnkačka, jen já bych je zkusila vést na konstrukci. Šlahouny mají tendenci kořenit a zbytečně tak tratí síly.

    Mirek a Zdeněk batáty pěstovali, tak je požádáme o radu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *