Indigo odrůdy

Dlouhá léta jsem zastávala ortodoxní názor, že rajče má být červené. Na milost jsem vzala rajčata tmavá a občas nějaké to oranžové. Letos jsem se vydala do vod pro mě neznámých a vyzkoušela nějaké indigo odrůdy. Totálně mi učarovaly a pozorovat, jakými barvami plody během zrání procházejí, bylo úžasné. Nádherné jsou odrůdy Sart Roloise a Clementine blue, u nichž velmi tmavé zabarvení nakonec dospěje do něžné žluté či oranžové. Obdivovala jsem barevnou pouť  ku zralosti odrůd Persuasion, Gargamel a Pascal de Picardie.

Takže při výběru odrůd pro příští sezónu jsem opět sáhla pro rajčata s obsahem anthokyanů a k některým jsem přišla díky Kristýně a Monice výměnou. Odrůdu Southern Sparkle jsem letos pěstovala a nějakým nedopatřením nezdokumentovala, plody byly nádherné a podobaly se krásce Mlle Foriers. Všeobecně známá a hojně pěstovaná Alice’s Dream se dostala do mého portfolia teprve nyní.

5 thoughts on “Indigo odrůdy”

  1. Také jsem zpočátku byla k rajčatům barvy duhy nedůvěřivá. Ale protože jsem zvědavá, začala jsem je pěstovat a ochutnávat. Je fakt, že jsem narazila i na odrůdy, které podstatně lépe vypadají než chutnají, ale co, hrnec je zhltnul také 🙂 . Mít jen červená rajčata, to už by pro mě byla nuda. Ale odrůdy si již nejraději vybírám dle recenzí někoho, kdo už je pěstoval. Třeba dle tvých 🙂 .

  2. Já jsem loni měla velice šťastnou ruku při výběru odrůd a byla jsem nadšená ze všech. Nevyskytl se žádný propadák, ale o kvalitu plodů se zasloužilo především dokonalé počasí. Pokud nějaká rostlina neroste, trpí chorobami a nedostatečně plodí, bývá to většinou moje chyba. Prostě nedostala to, co potřebovala.

  3. Dle mého názoru by tyto indigo & spol. odrůdy měly být jako samostatná kategorie „lilkovytých“. Tohle už má s rajčaty pramálo společného.

  4. Na to, jak má vypadat typické rajče ještě nikdo žádnou ISO normu nevymyslel.
    V současnosti existuje více než 25 tisíc odrůd a tak máme z čeho vybírat. Mám ale podezření, že spousta odrůd je totožných a vypadají úplně stejně. Jen byly vyšlechtěny na různých koncích světa.

    Právě pro tu neskutečnou pestrost barev, tvarů a chutí je tak zajímavé rajčata pěstovat.
    Já už chci jaro !!!!

    1. V rámci honičky na odrůdy jsem nějaké to Indigo taky zkoušel. Pro mne to prostě rajče není, ISO ne ISO. To je něco jako když se kdysi dělával ananasový kompot z dýně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *