16. srpen 2021

Díky velmi horkému a slunečnému počasí rajčata na dvoře dozrávají tempem přímo šíleným a mně zabere spoustu času jejich zpracování. Od paní Zlatky jsem dostala perfektní recept na sušená cherry rajčata v oleji. Málem jsme se tedy pohádaly o to, co je to vlastně sušené rajče, ale nakonec jsme dospěly ke konsensu. Její rajčata jsou jen polosušená, měla by pobýt v sušičce tak 8 hodin a já je tam nechala pro sichr  hodin12. Důkladným festovním usušením tak, jak to dělám já, by z nich nezbylo nic, jen slupka. Nacpala jsem je do skleniček s česnekem a vhodným kořením a olejem a 40 minut sterilovala. Moje počáteční lehká nedůvěra v tento způsob zpracování se rozplynula po ochutnání této lahůdky. Nastává pro mě tedy zlomové období, kdy pod mými rostlinami nebude podestýlka z napadaných rajčátek, ale všechna najdou využití.

Jako naprosto ideální odrůdy se pro tento produkt jeví Alfons a Jack Pot. Mají spíše koktejlovou velikost a jsou neuvěřitelně úrodné i přes svůj semideterminantní růst. Mají malinko silnější stěnu než klasická cherry a pevnější slupku. Ještě ke všemu skvěle chutnají a to dokonce i plody vypěstované ve skleníku. Osvědčilo se i Valdo od Sema, které vyhovuje velikostí a překvapivě skvělou produkcí. Pro trochu barevnosti jsem přidala Odat, který je velmi dobře vychucený a taky velmi produktivní.

Spoustu rajčat už jsem vybártrovala, takže mám i několik kg česneku. Červená řepa se prý nikomu neurodila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.