Nastalo období zpracování rajčat, které mě tedy vůbec nebaví. Včera jsem stála u plotny a sledovala, jak se mi neuvěřitelně pomalu zahušťuje sugo, ale to my milovníci domácí pizzy musíme mít vždy na skladě. Spousta rajčat už je a ještě bude přebývat v mrazničce a to jak cherry odrůdy tak ty masité a to nakrájené na čtvrtky. V zimě do všech možných jídel jako když najdeš. Kečup se u nás nedělá, k ničemu ho nepoužíváme. Rajčata většinou rozvařím bez sebemenšího dochucování, rozmixuji tyčovým mixérem, naplním do krabiček a opět zmrazím. Jde o polotovar vhodný úplně na všechno a nemusím umývat spoustu sklenic a složitě sterilovat. Stejně se mi nakonec obsah nějaké té skleničky pokazí.
Něco jiného je ovšem sušení. To mě baví velice a dokážu si s rajčaty hodně pohrát. Obzvláště nyní, když mám novou sušičku. Rajčátka jsou v sušičce v noci a během dne mi velmi intenzívně pomáhá sluníčko. Výsledek je skvělý a přesně podle mých náročných požadavků. Suším všechno, oválné plody ve tvaru vajíčka na kšeft a vše ostatní pro sebe. Lidi ze mně většinou vymámí i ta moje, takový je o tuto moji lahůdku zájem.
Manžel dnes jede za dětmi a tak jsem mu nabalila nějakou drobnost. Vše je ortodoxně bio a letos stačil jen jeden postřik a to výluhem z přesličky. Podmínky jsou u nás letos tak ideální, že patrně nebyl zapotřebí ani ten. Jen by nemuselo být takové šílené sucho.
Zkuste jiný postup při zahušťování.
Dejte rajčata do mrazáku úplně zmrznout. Pak je pod vodou velmi snadno svléknete ze slupky, stačí naříznout trochu nožíkem. Pak je dáte na cedník nad hrnec rozmrazit (přes noc). Z rozmrzlých rajčat se uvolní cca 4/5 původního objemu (čirá voda). Zbytek v cedníku už je dostatečně zbavený vody. Většinou ho nechám přejít varem, rozmixuju ponorným mixerem, přidám někdy česnek, někdy bazalku. U masitých odrůd je dobré z rozmrazených rajčat vytrhat „voštinové“ středy kolem stopky.
To je skvělý nápad s tím zmrazením, vyzkouším. Stát v tom vedru hodiny u sporáku mě fakt nebaví.