1. květen 2021

Hurá, hlávkuje se mi zelí. Pořád se tvářilo, že  ho hlávky vůbec nezajímají a já jsem pochopila, že potřebuje kapičku jodu, bez toho to nepůjde. Namíchala jsem hnojivo o dokonalém složení a tu kapku jodu tam přidala. A hleďme, hlávka je tady. Zelí je  skvělá zelenina, ale má jednu závažnou nectnost. Všechny použité postřiky si pečlivě balí lístek po lístku právě do hlávek a tak se jejich reziduí nelze zbavit třeba opláchnutím. A že vypěstovat krásné zeli na polích bez spousty chemie prostě není možné.

Já jsem letos zvolila při pěstování košťálovin hrnkovou metodu. Přísadu pěstuji postupně. Nyní mi tvoří hlávky pět jedinců a dalších deset je ještě malých v sadbovači. Nepotřebuji lán zelí, loni mi je všechno zlikvidovali škůdci a to mně jaksi nebaví. Těch několik kousků si hodlám ohlídat. Totéž podnikám s květákem a kapustou. Květáky jsou ještě malé a já je asi zasadím do sáčků od zeminy, kterých mám spoustu. Nakonec to nevypadá tak špatně.

Po dešti se vyrojila spousta malých slimáků a už se hrnou na moje rostlinky. Na třetím obrázku je vidět v květináči malý slimák. Květináč přitom stojí na obráceném velikém hrnci a je umístěn v truhlíku, tedy hodně vysoko od země. Ta zarputilost, nekonečná snaha a výdrž kvůli kousku květáku je úžasná. Přitom všude kolem je svěží jarní tráva a spousta bylinek, ze kterých já si dělám salát. Ovšem slimáček se musí vyšplhat na hromadu kastrólů. Obdivuhodné!

6 thoughts on “1. květen 2021”

  1. Tie substrátové mechy sú dobrá vec, zvlášť čierna farba akumuluje teplo, kedysi som do nich dávala rajčiny, teraz ich z jari prevrátené čiernou farbou na von , s ustrihnutým dnom používam ako návleky na biele kýble bez dna na prehriatie zeminy v nádobách, v horúčavách ich môžem bez problémov odstrániť.

  2. Chvilku jsem přemýšlela, jaké substrátové mechy, jestli mi něco uniklo, ale pochopila jsem, pytle od substrátu ! Také je využívám dále.
    Hezké májové dny přeji všem. 🙂

  3. Taky jsem nad těma mechama chvilku přemýšlela 🙂

    Spousta lidí zahájila tyto krásné májové dny pobytem v hypermarketu. Na rozdíl ode mne se mohli svobodně rozhodnout. Udivující!

  4. Já jsem momentálně až v neuvěřitelné pohodě a můžou za to hlavně lidé kolem mně. Jsem jim za to nesmírně vděčná a umím to vracet.

    Moji pohodu momentálně velmi vylepšila obří plechovka keltského piva 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *