3. duben 2021

Všichni moc dobře víme, že rostliny ke svému zdárnému růstu potřebují nezbytně nutně tři makroprvky a to fosfor P, dusík N a draslík K. Každý z těchto prvků hraje důležitou roli v jiný čas. Fosfor je nezbytný ihned po vyklíčení rostlinky, protože má vliv na tvorbu kořenů. Při jeho nedostatku je kořenový systém nedostatečný. Až rostlina vytvoří zhruba šestý pravý list nastupuje dusík, který má za úkol podpořit vytvoření mohutné nadzemní části a tedy veliký objem zelené hmoty. V době přechodu rostliny ze stavu vegetativního do stavu generativního kdy ona začne tvořit základy plodenství a jde do květu , začíná vstupovat na scénu draslík.

Spousta mých rostlin už kvete a je tedy potřeba jim naservírovat menu s vysokým obsahem draslíku. Já za tímto účelem používám banánové slupky, které jsou bohaté právě na tento prvek. Tentokrát to bude s příchutí exotiky, mám totiž červené banány. Slupky jsem nastříhala a zalila horkou vodou, nechala jsem je zhruba 24 hodin vyluhovat a tentokrát je rozmixuji ponorným mixerem. Koncentrát pak doplním na 10l a rostlinky zaliju.

Jen ony tři základní prvky ani zdaleka nestačí a je potřeba rostlinám poskytnou i důležité mikroprvky. Pokud chybí železo, listy dostanou chlorózu, nedostatek bóru způsobuje sprchávání květů a podobně je to se sírou, vápníkem, hořčíkem, manganem a podobně. Někdo přísahá na kopřivovou jíchu a tvrdí, že to rostlinám stačí. Nestačí! Já jsem se letos plácla přes kapsu a koupila profesionální přípravek od firmy Emerald Harvest s názvem MICRO a ten obsahuje všechny důležité mikroprvky. Přidávám tento prostředek pravidelně do zálivky paprik a je to na nich sakra vidět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *