26. leden 2021

Moje rostlinky paprik, rajčat i okurka už se nacházejí ve stavu, kdy by potřebovaly nějakou vitamínovou bombu. Pro jejich výsadbu jsem použila recyklovanou zeminu z nádob, ve kterých během sezóny rostly papriky a přimíchala jen malinko kompostu a hlavně pak různé překážky pro kořeny, jako dřevěné uhlí, drcené vaječné skořápky a taky kuličky polystyrenu. V současné době jsem schopná udržet teplotu zeminy nad 20°C a tak jsem zvolila drožďovou zálivku.

Použila jsem kvasnice čerstvé. 10g droždí jsem rozmíchala v půl litru teplé vody a přidala rovnou polévkovou lžíci pískového cukru. Tekutinu jsem promíchala a nechala zhruba dvě hodiny pracovat. Tento koncentrát je potřeba ředit v poměru 1 : 5. Tímto životabudičem jsem zalila všechno rostlinstvo a to i malá rajčátka ve skořápkách. Tady jsem musela použít injekční stříkačku o objemu 10ml. Všechny nádobky s rostlinstvem jsem následně postavila na topení, aby se půda dostatečně vyhřála.

Díky drožďovým bakteriím vzniká vysoká aktivita mikroorganismů v zemině a dochází k rychlé mineralizaci organické hmoty. Všechny makro i mikroelementy obsažené v půdě se tak stanou pro rostlinky mnohem lépe dostupné a ty je mohou rychleji a efektivněji využít. Zálivku je dobré provést na vlažnou půdu nikoliv na suchou a ideální je doba ještě před pikýrováním, u rajčat je to při objevení se prvních pravých listů. To už jsem sice prošvihla, ale i tak věřím, že rostlinstvo moje snažení ocení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *