1. srpen 2019

Už pomalu dumám nad tím, co budu pěstovat příští sezónu a které rostliny naopak vyřadím ze sortimentu. Prvním kandidátem na vyřazení jsou lilky. Vysela jsem čtyři semena a  vyrostly nádherné čtyři rostliny se spoustou krásných bílých vajíček. Jenže rostou v kyblíkách a neustále vyžadují zálivku, jinak demonstrativně svěsí listy, které pak vypadají jako hadr na nádobí. Navíc je neumím připravit tak, aby se daly jíst, takže jasná volba. Po včerejšku, kdy jsem si k obědu nachystala zapečené lilky s rajčaty, slaninou a sýrem a k tomu pečenou plněnou papriku kuskusem a balkánským sýrem, beru svoji volbu zpět. Lilek byl delikátní a já se mu tímto omlouvám a budu je pěstovat i nadále, ale naprosto budou stačit dva jedinci a nacpu je někam na záhon. Možná, že dokonce obsadí jeden paletový box, kde by vystřídaly rajčata.

Vyráběla jsem ostružinový džem a moc se mi povedl, jen to pasírování, aby byl bez semínek je otrava. Použila jsem pěkné skleničky z Lidlu, celá rodina je zainteresovaná do nevyhazování vhodných sklenic a už se mi jich hodně nahromadilo, musím někde sehnat hromadu červené řepy, všichni příbuzní by se po ní utloukli.

Dnešní ráno je nádherně svěží, je mírně zataženo a vypadá to, že zapršelo, nevím, přijela jsem hodně pozdě z práce, musela jsem nadaleko objíždět nějakou dopravní nehodu a to mě rozladilo. Spala jsem jako dřevo. Dnes bych uvítala „nevedro“, aby můj organismus trochu zregeneroval.

Ke snídani jsem si rozkrojila krásné srdce Dester a je to samé „maso“. Bohužel to vedro bude, už svítí Oskar. S tím rajčetem jsem se utla, jde o Mrs. Schlaubaugh’s famos strawberry, s tím názvem si někdo docela vyhrál.

Moje kuchařské experimenty s cuketami pokračují a dnes jsem si moc pošmákla. Cuketové mezikruží obalené slaninou, plněné směsí strouhané uvařené brambory, nivy, kuskusu a rozmarýnu, nahoře plátek rajčete a opět plátek slaniny. Krokety jsou ze zbylé plnící hmoty obalené v drcených kornfejkách. Vše zapečeno společně v troubě. Vonělo to celým domem a byla to vážně delikatesa. Jsem fakt dobrá!

3 thoughts on “1. srpen 2019”

  1. Trochu ti pokazím náladu, napršel 1!mm Pořád se k tobě chystám a chystám…a pořád to nevychází. Včera sem si byla jistá, naplánovala trasu…jenže Worka lítal už po Molvách pod vysílačem a nešli jsme ani nad Bytovky, protože už se tahal. Takže zase nic:(

  2. Kurňa ostružiny, zapomněla jsem….já právě třeba na malinové marmeládě mám ráda ta zrníčka. Tomáš byl z domu zvyklý, že zrníčka se jíst nesmí:)) no a teď mu už ani nevadí;)

    1. Jenže mě ta zrníčka lezou do zubů a já to nesnáším a v těch ostružinách je jich prostě moc, kdyby jich byla jen polovina, tak bych se s nějakým pracným pasírováním nezatěžovala. Taky to hodně vadí třeba ve zmrzlině. Asi udělám ještě sirup, já sice nic nesladím a piju jen čistou vodu ze studánky (a samozřejmě pivo), ale bude dobrý pro návštěvy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *