Pěstování cuket

Pan Zdeněk se ptal, jak pěstovat cukety, aby co nejvíce plodily. Pokusím se o této problematice něco málo napsat a budu čerpat hlavně od svého ruského vzoru a něco málo i ze svých zkušeností, u mne zatím vice negativních, ale chyby jsou tady od toho, aby nás posunuly dále.

Hodně důležité je správně vypěstovat přísadu. Já se do všeho každý rok hrnu velice brzy a semínka vysévám do kelímků od jogurtu, rostliny pak rostou jako z vody a není je kam vysadit. To je špatně! Cuketa má hodně bohatý kořenový systém a ten se v malých kelimcích snadno deformuje a to bohužel nevratně, takové rostliny sice plodí, ale nedostatečně. Ideální způsob je, vyset semena do veliké ploché misky nejlépe ve skleníku a malinké rostlinky co nejdříve přesadit do alespoň 2l nádoby, nebo ideálně už přímo na záhon. Není-li k dispozici skleník, pak je nelepší řešení výsev suchých semen přímo na záhon.

Cuketa potřebuje pro růst veliký prostor a tak minimální vzdálenost jednotlivých rostlinek je jeden metr. Malé rostlinky vysadíme a umístíme do uříznuté PET lahve. Cukety nemají rády kontakt s horkou trávou, kterou budeme mulčovat. Mulčujeme co nejvyšší vrstvou posečené trávy, aby tato začala pracovat a zvýšila se v ní teplota na požadovanou úroveň. Rostlinky nejsou v té vysoké vrstvě ani vidět, poznáme je podle čouhajících PET lahví. Nad cukety umístíme oblouky a zakryjeme třeba netkanou textilíí. Trávu se snažíme přisunout co nejblíže ke kořenům, později už se k nim kvůli listům nedostaneme. Kryt odstraníme až  v době květu, aby mohlo proběhnout opylování. Zásadně neodstraňujeme samčí květy, někdo má možná pocit, že rostlinu zbytečně vysilují.

Aby rostliny dostatečně plodily je nutné postupně sklízet plody a to třeba v nejrůznějších velikostech. Cuketa má snahu vytvořit semena, aby zachovala druh, a plody s dozrávajícími semeny mají tvrdou slupku. Pro rostlinu je to signál, že potomstvo je zajištěno a přestane mít snahu vytvářet nové plody.

Já jsem letos cuketám vyhradila záhon, který byl výživově totálně vyčerpaný a tak jsem jej loni na podzim výrazně obohatila ovčími bobky a namulčovala čím se dalo, hlavně padaným listím. Hodně jsem zalévala. Na jaře jsem rostlinky vysadila opět brzy a díky nepříznivému květnu skoro nerostly a už to vypadalo špatně. Červen vše napravil a já mám v současnosti výstavní obrovské, zdravé rostliny a spoustu plodů. Ovčí hnůj a namulčovaná tráva jim bohatě stačí k růstu a už není potřeba používat žádná hnojiva. Pěstuji jednu odrůdu hybridní a to je ANISSA F1, ta plodí skvěle a pak nehybridní NEFERTITI, ta je taky v pohodě.

1 thought on “Pěstování cuket”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *