30. květen 2019

Byla jsem na návštěvě v zahraničí, které mám přes kopec – u Evy na Myjavě. Měly jsme naši pravidelnou rajčatovou poradu. Samozřejmě, že jsme nadávaly na současné počasí, ale též jsme se shodly, že nám pomůže vyselektovat z námi pěstovaných odrůd ty nejodolnější. Jsou rostliny, které navzdory chladu a vlhku, které nyní panuje, vypadají v pohodě, jsou krásně zelené, bez skvrn, slušně rostou a mají nasazeno spoustu plodů. Z mého letošního portfolia takto vynikají De Barao Red a Konigsberg, tahle rajčata patrně nevyvede z míry nic. Kupodivu se k nim přidal i hybridní francouzský Corazon, ale tato odrůda mi dělá velkou radost každoročně. Nádherné jsou rostliny determinantní v nádobách, které velmi pečlivě zásobuji živinami a zdá se, že jim hodně pomohl postřik kefírem. Vyniká hlavně Rosa Vetrov, mohutná rostlina s pevnými stonky, nádherně zelenými bramborovými listy a spoustou plodů. Už mám problém ji udržet v mezích a pečlivě uvazovat.

Do dalších textilních květináčů jsem přesadila papriky ALLAR a LUNGY. Většina mých paprik už má spoustu plodů, třeba PALERMO, mám této odrůdy z výsevu semen koupených plodů čtyři kousky a všechny jsou nádherné.

Ve skleníku už začínají nabírat na délce a hmotnosti japonské salátovky, už se těším na salátek.

Poprosím Evu, nechť nám taky sdělí, která její letošní rajčata se jeví nejodolnější. Dík!

2 thoughts on “30. květen 2019”

  1. V takomto chladnom a daždivom počasí keď sa nedá na záhrade nič robiť dobre padne takáto výmena skúseností Jani. Mám tento rok vysadených veľa cherry, z nich najlepšie znášajú chlad hybridy Tutti Frutti, Green Bee, Santa Orange, Arielle. Ambrosie a Sunchocola F1 majú trocha ožltnuté listy zospodu, a objavili sa aj škvrny, ešte sa nedá s presne zistiť, či je to fyziologické, alebo Septorioza. Aj z väčších druhov Kibits , Sergeant Pepper majú od UV žiarenia vyblednuté listy po presadení von, zatiaľ čo iné vysadené v tom istom čase to nepostihlo. Z biftekov citlivejšie znášajú chlad Cour d´ Bue Bicolor, Bradt Black Heart, Amana Orange. Dobre vyzerá Orange Russian 117 vonku , za oknom som z kvetináča obrala už 4 veľké plody, každý okolo200g, ďaších 5 po ich obratí za čalo rýchlejšám tempom dorastať, objavila som zaujímavú vlatnosť- na každom vijane dozreli 1- nanajvýš 2 plody, po ich obratí na tých istých vijanoch sa začal rýchlejšie vyvíjať ďalší opelený( dotiaľ stagnujúci) plod a ešte ďalší zostáva „čakateľom“.Aby neprerastali do výšky , tak som za posledným kvetenstvom vo výške asi 2m ukončila rast zaštiknutím.
    V Skleníku všetky rastú až príliš bujne, stále mám čo vylamovať. Len aby už konečne začali dozrievať. Vlani to o takomto čase bolo v plnom prúde, dokonca prvé mi červeneli už aj vonku.Dúfam, že sa už počasie konečne umúdri.

    1. Taky letos pěstuji hodně cherry odrůd a to u mě nebývá pravidlem, bylo období, kdy jsem je chtěla úplně vyřadit ze sortimentu. Jsem ráda, že jsi spokojená s Tutti Frutti, potvrzuje to moje loňské zkušenosti s touto odrůdou, je to perfektní rajče. Jsem docela zvědavá, zda se mu letos nějaké cherry vyrovná, prozatím si vedou všechny velice slušně. Hodně mě zajímají Vaše Blahorodí a Sladká Fontána a taky to tvoje Picolino, nebo jak se to jmenuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *