Úroda bez hnojiv

Dnes jsem míchala zeminu pro přesazování rostlinek rajčat, paprik a lilků. K tomu potřebuji kompost a já v něm objevila spoustu mých oblíbených a velmi užitečných larev. Na stejný objem jich je letos mnohem více, než loni. Bodejť by ne, vzorně se o ně starám. V letošní sezóně totiž mám v úmyslu vůbec nehnojit, ale pouze živit užitečné organismy, které mi svoji činností vytvoří ideální a krásně výživnou biomasu.

V přírodě stromy na podzim shodí listí a různí mikrobi, bakterie, houby, dešťovky a červi listí zpracují a způsobují tím úrodnost půdy blízko kořenů. Rostliny si samy z půdy vyberou, co je důležité pro jejich růst, kvetení a tvorbu plodů.Když strom zahyne, stane se on potravou a tím veškerá biomasa zůstane tam, kde vyrostla. Na našich záhoncích tomu tak není. Úrodu sklidíme, plevely dáme do kompostu a natě většinou spálíme – mají příznaky rozličných chorob. Záhony navíc zryjeme a taky desinfikujeme. Já být užitečná bakterie, larva nebo žížala, tak rychle mizím jinam, tam kde jsou lepší podmínky.

Budu se tedy letos řídit heslem: Dej tolik, kolik jsi vzal!  Organickou hmotu budu vracet formou mulčování a to posečenou trávou. Aby tráva na řádcích jen neležela, ale pracovala, je třeba vytvořit podmínky pro ty organismy, které nám půdu pomáhají zúrodnit. Těm moc nechutná dlouhá a suchá tráva a trvá mnohem déle než ji zpracují. Mě by suché brambory k obědu taky nepotěšily. Ideální je tráva od sekačky a je úplně jedno, jestli jsme sekli kopřivy nebo pampelišky. Čím drobněji nasekaná tráva, tím lépe. Při zalévání lejeme vodu na trávu, nikoli ke kořenům rostlin, aby docházelo k fermentaci. Horkou trávu organismy snědí rychleji a rostlina si pak sama vybere, jaké živiny právě potřebuje.

Zásadně nic nezarýváme a nezakopáváme, vše užitečné se děje na povrchu půdy, neokopáváme. NEDESINFIKUJEME!  Je taky dobré nemít na zahradě krtka, pro kterého jsou larvy a žížaly velkou pochoutkou.

Pevně věřím, že rostlinky pěstované tímto způsobem budou spokojené, odmění mě solidní úrodou a nebudou si stěžovat na žádné choroby. Už loni jsem kupříkladu vůbec nemusela řešit žádné skvrnitosti na listech rajčat a plody netrpěly černáním květních konců, takže i vápníku v přijatelné formě bylo v půdě dostatek.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *