Závěr rajské sezóny

   Velké supermarkety mají dnes k mé velké radosti zavřeno a já volný den. Vydala jsem se patřičně vyzbrojená na zahradu, že konečně začnu likvidovat odplozené rostliny rajčat. Při podrobné prohlídce rostlin vegetujících na mém VIP záhonku, který je ze všech stran dokonale chráněn před nepřízní počasí a svítí na něj celý den slunce, jsem s překvapením zjistila, že jsou ještě ve slušné kondici. Staré nefunkční listy nahradily nové svěží zálístky a ty umožnily dozrát rajčatům do dokonalé chuti. Zelených plodů je ještě spousta a  zcela určitě všechny nedozrají, ale za  těch několik kousků, kterým se to podaří, jsem nesmírně vděčná.

Co se týká chorob, tak musím s radostí konstatovat, že nebylo potřeba použít žádný postřik a moje rajčata jsou naprosto bio. Plíseň bramborová se naštěstí opět nedostavila a já jsem se konečně vypořádala i se suchou hnilobou květních konců. Důvod tohoto onemocnění znám už dostatečně dlouho, ale nedostatek času v kombinaci s mojí leností byly příčinou toho, že jsem se až letos přinutila s tím něco udělat. Výsledkem byla naprosto zdravá rajčata a ani jediný kus neměl černou špičku. A to pěstuji spoustu podlouhlých odrůd, které v této chorobě mají obzvláště zalíbení. Listy všech rostlin, až na drobné výjimky, byly naprosto zdravé, prosté jakýchkoli skvrnitostí. Odolností vůči chorobám vynikaly hlavně ruské odrůdy.

Úroda byla letos obrovská a i při podstatně menším počtu rostlin v porovnání s loňskem jsem sklidila více. Produktivitu jsem letos vyhnala hodně vysoko a z rostlin vyždímala maximum. Rekordmanem je Malinovaja Idea firmy Partner, na které se urodilo 12.5 kg nádherných, růžových a velmi chutných rajčat. Druhé místo obsadila Buraja Grozď s 9.1 kg od stejné firmy a bronz putuje opět k Partnerům a to zásluhou odrůdy Sokrovišče Inkov se 7.6 kg. Odrůd, které vyprodukovaly více než 6 kg rajčat je spousta,  jsou mezi nimi například Buffalosteak, Agora a Cencara od Vilmorinu a ruské Thick Cheeks a Puzata Hata. Hodnoty budou ještě o malinko vyšší, neboť právě na těchto rostlinách zrají ještě rajčata. Nasadila jsem letos laťku hodně vysoko a ještě loni jsem považovala 3kg plodů z rostliny jako hranici úspěchu. Letos jsem tuto hranici posunula na 5kg. Podotýkám, že rajčata hnojím spíše podprůměrně, ale zase si s nima povídám.

V příštím roce mám v plánu pěstovat pouze odrůdy, které výnos 5kg z rostliny překročily. Ostatní mají šanci jen v případě, že vynikaly něčím jiným – třeba skvělou chutí nebo byly plody zajímavé a krásné. Taky jsem objevila nové kandidáty na sušení, třeba Big Mama je na tento způsob zpracování dokonalá.

Každým rokem závěrem sezóny mám ve zvyku vyhlásit TOP rajče. Loni kraloval francouzský Corazon a letos je pro mě jedničkou opět odrůda firmy Vilmorin a to BUFFALOSTEAK F1. Jedná se o masité nádherné rajče s perfektním  vzhledem  a dokonalou  chutí. Rostlina byla zdravá, vysoká a při pěstování na dva výhony vyprodukovala 6.2kg plodů a ještě několik kusů určitě dozraje.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *