Golden Canary

 

Rostliny některých odrůd rajčat vypadají podivně. Člověk by si mohl myslet, že nejsou v pořádku, něco jim rozhodně schází a vypadají tedy poněkud zasmušile. Tenké poléhavé stonky, které je potřeba velmi pečlivě uvazovat, dlouhé listy, které visí smutně dolů a naprosto tragicky se tvářící vrchol.

Jedna taková rostlina se nešťastně tváří momentálně ve fóliovníku. Musela jsem stonek obtočit kolem bambusové tyčky, aby získal dostatečnou stabilitu. Rajče je ve fóliovníku už od počátku února a chystá se kvést. Odrůda byla pojmenovaná Zolotaya Kanareyka a tedy v překladu Golden Canary. Pochází z Ruska. Jde o multiflora typ a tak očekávám bohaté vijany plodů. Jde v Rusku o velmi oblíbené a hojně pěstované rajče. Tak snad se mu bude líbit i na naší zahradě.

Edit : Je polovina července a plody  dozrávají. Rostlina rostoucí na záhoně je obrovská, krásně olistěná a v dokonalém zdravotním stavu. Plodí od země až po vrchol a je na ní úchvatný pohled.  Žluté plody jdou lehounce do oranžova, jsou krásné a je jich zbytečně mnoho. Nemají toiž vůbec žádnou chuť. Tak jsem je dnes nakrájela na poloviny, vybrala seminka a dala sušit. Jedině ochucení v nálevu je učiní poživatelnými.

Jako pozitivum vidím odolnost vůči chorobám a rozmarům počasí.

3 thoughts on “Golden Canary”

  1. Dobrý den Jani, bude tato odrůda v katalogu, který nabízíte? Vypadá skvěle. Pakliže ne, prosím o zařazení do mých objednávek. Jani, mohu se zeptat jaký nálev děláte na zalití sušených rajčat? Rajčata osobně suším, ale nenakládám. Vím, že do oleje, ale vy si ho určitě ještě vylepšujete bylinkami. Mohu vědět jakými a jakém poměru? Jinak musím konstatovat, že jsem se stala enormně závislá na vašich stránkách a každý den je cítím potřebu je otevřít, zda se nedozvím něco nového. Odložila jsem i čtení nových knih. Vymazlená rajčata ze semínek mi zachránily vaše lektvary od plísně, za což nesmírně děkuji. Jsou opět ve skvělé kondici, jen je musím raději víc hlídat. Moc děkuji za váš přínos.

    1. Golden Canary zřejmě někam zařadím, ale nikam mi zatím nepasuje. Rajčata suším s plátkem česneku a čerstvým oreganem, žádné jiné bylinky už nepřidávám. Jako nálev používám trochu olivového extra virgin oleje a doplním slunečnicovým. Poměry neřeším, prostě přiměřeně. Ideální je kapka nějakého ochuceného oleje, skvělý je citronový nebo bazalkový.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *