25. leden 2023

Než jsem odjela, stihla jsem založit kvas. Do sklenice jsem nacpala zbytky pečiva, banánové slupky a odkrojky z červeného zelí. Hmota zřejmě bouřlivě kvasila, podložený talíř byl plný tekutiny.  Výsledkem je nádherně růžový fermentovaný čaj, který velmi decentně voní. Je nadupaný probiotiky a já jsem namíchala roztok v koncentraci 1 : 10.

Návštěva obchodu s vinařskými potřebami měla být v mém případě pouze ilustrační. Jenže tam bylo tolik zajímavých věcí a já měla u sebe peněženku. Tak jsem svým rostlinkám koupila dobrotu a to Algahumin. Jde o rašelinový extrakt s hnědou mořskou řasou a obsahuje mimo jiné směs huminových i fulvových kyselin. Podporuje zakořeňování rostlin, jejich růst a kvetení, zvyšuje přirozenou obranyschopnost, zlepšuje kondici rostlin, zvyšuje jejich výnos a kvalitu.

Tak jsem k růžovému roztoku přidala patřičné množství právě Algahuminu a touto zálivkou jsem rozmazlila všechno svoje zelenisko.

5 thoughts on “25. leden 2023”

  1. Zdravím Jano,
    píšeš si do denníčku ceny za vše, co koupíš pro rostlinky?
    Docela by mne to zajímalo, ta čáska bude určitě vysoká ….

    Ale já také nehledím na cenu, je to koníček a holt to něco stojí :))

  2. Ne, takový deníček nemám. Kdysi jsem snad takovou snahu měla, ale vlastně proč? Peníze jsou oběživo a v poslední době docela ztrácejí na hodnotě. Člověk by si měl umět udělat nějakou radost. Moje dcera si kupuje luxusní kabelky a já utrácím v knihkupectví a zahradnictví. Boty dědím po neteři a zimní bundu už mám 15 let 🙂

  3. Založila tedy po vašem vzoru kvas. Jeden mám chleba a banánové slupky, druhý chleba, celerové a mrkvové škrobiny. Je jedno co se k pečivu přidá, nebo to má nějaké pravidla? Algahumin je nezbytný přidat po vykvašení, nebo stačí jenom ten výluh. Moc mně to zaujalo. Děkuju.

  4. Dobrý den, je celkem jedno, co do kvasu přidáte, jen obsah prvků bude jiný. Banánové slupky a ty bramborové mají spoustu draslíku, merlíkovité rostliny zase hořčík. Přidáte-li nějakou zelenou nať, dodáte dusík. Skvělé jsou pšeničné otruby nebo i ovesné vločky. Na jaře je dobré udělat zákvas zelený z natě pampelišky, bršlice a kopřivy.

    Ten Algahumin je samostatná jednotka, s kvasem nesouvisí a nemusí se s ním kombinovat.

Napsat komentář: dáša Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *