19. leden 2023

Obyvatelům mé zimní zahrádky přibyla společnost a to dvě rostlinky cukety Trend F1. Už od raného mládí zaberou dost tak vzácného místa a já jsem musela papriky odsunout do tmy. Už se pod zářivky nevejdou.

Cukety jsou velmi citlivé na prokořenění substrátu. Pokud jsou dlouho trápeny v malých nádobkách, tak se za to pomstí a žádnou velikou úrodu od nich nelze očekávat. Taky jsem prošla obdobím, kdy jsem vysévala zbytečně brzy, kelímky byly plné zoufalých kořenů, které marně hledaly prostor a utvořily nepřehledný shluk. Pak jsem se divila, že neochotně plodí. Nyní už vysévám semínka cuket přímo na záhon a pokud chci přísadu brzy, tak do skleníku. Počet plodů je tak mnohem vyšší.

Cuketu Trend F1, která je jediná partenokarpická, mám ale v plánu pěstovat v nádobách a zpočátku ve skleníku. Loni se mi povedla nádherná rostlina odrůdy Nefertiti, ale velmi zřídka se sešly oba typy květů.

Semínka jsem vysela do nádobky o objemu 250ml naplněné kokosovým substrátem. Ihned po plném rozvinutí nádherných děložních lístků už jsem přesazovala do litrového kyblíku, protože kořenů už byl plný kokos. Substrát jsem namíchala velmi výživný a rostlinky zasypala mým novým krásně hrubozrným vermikulitem. Sluší jím to. Finální nádoby budou mít objem 30l.

1 thought on “19. leden 2023”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *