Každým rokem pěstuji spoustu novinek co se odrůd rajčat týče. Letos jich bylo určitě více než sto a to už se, doufám, nebude nikdy opakovat. Nejsem pak schopná všem rostlinám poskytnout 100% péči a těch na okraji zájmu je mi potom líto. Je zvláštní, že se pokaždé upnu k jedné odrůdě a na tu se vždy těším, opečovávám ji a ona se mi pak odvděčí skvělou úrodou. Loni to byla Sart Roloise a to, co se nám společným úsilím povedlo, nebyla rajčata ale umělecká díla. Letos mi už při objednávce semen učarovali Mushketeers a výsledek byl opět famózní. No a pro příští sezónu mám už nového favorita a to velmi zajímavou a docela neobvyklou odrůdu Extravagante Rouffiagne. Rajče pochází z Belgie a má „woolly geny“. Rostlina včetně plodů je krásně plyšová, chlupatá jako angorský králík. Barva plodů mě fascinuje, rajče nasadím na to nejkvalitnější místo a budu ho hodně rozmazlovat.
Dobrý den paní Jano,
toto rajče jsem pěstovala letos a byla jsem moc spokojená, krásná barva a výborná chuť, a to se mu zdaleka nedostalo takové péče, jakou věnujete rajčatům vy😁. Jen mi přišlo trochu pozdnější, ale čekání se vyplatilo.
No tak teď se těším ještě více. Jednu rostlinku vysadím na venkovní záhon a jednu pro sichr do foliovníku. Nemáte náhodou fotku?
Díky, pobavilo. Měla jsem letos taky sto odrůd a přes nepéči o ně došla ke stejnému závěru. Až do fáze sklizně je to ok, ale co s nimi potom!? 🙂
Tak to já s úrodou problém nemám. Poptávka převyšuje nabídku. Spoustu rajčat za něco užitečného vyměním a velké množství jich rozdám. Pokud každou návštěvu obdaruji bedničkou svých krasavců, tak mi moc nezbyde. Taky jsem docela lajdák, co se zpracování týká. Rajčata buď suším nebo mrazím. Kvalitní kečup právě se sušenými rajčaty si kupodivu raději koupím. Jedna lahev mi vystačí na celou zimu. Když mě náhodou přepadne neovladatelná potřeba postávat u sporáku, tak vyrobím sugo na pizzu.
Taky rozdávám. Ale končí to vždycky stejně. Ve finále není o všelijaké ty Mušketýry, Evil Olive, Queen of the Night atd zájem. Všichni nakonec dají přednost masitým sladkým rajčatům s tenkou slupkou. A já je vlastně pěstovala taky jen kvůli vizuálnu (líbila se mi pestrost při sklizni). Takže příští sezónu trochu klasických červených datlí a zbytek masitá.
U nás frčí sugo, nejlépe z pečených rajčat. Na těstoviny pak už stačí jen olivy a sýr. A samozřejmě pálivé omáčky – rajčata dodají tělo, z chilli a moštu pak beru chuť a pal.
Tak tato diskuse má následky, dostala jsem chuť na pizzu. Snad nějaké to sugo v zásobách najdu. Pokud se to nepodaří, pak není problém nějakou tu omáčku uvařit z rajčat mražených a těch máme dostatek.