29. březen 2022

Březen pomaličku končí a počasí bylo hodně slunečné ale zároven docela mrazivé. Mým rostlinám se ve skleníku líbí a díky velmi vyhřáté půdě, která svoje přes den nabyté teplo v noci uvolňovala, jsme zvládli bez přidaného topení i velmi nízké teploty. Letos už to nestihnu, ale příští rok přidám výměník i na druhou polovinu skleníku a už bude díky dosavadním zkušenostem vypadat malinko jinak. Teplota půdy je na jaře mnohem důležitější, než ta vzdušná, krásně totiž pracují kořeny a dostatečně zásobují nadzemní část živinami.

Při výsevu svých skořápkových rajčat jsem měla vizi, že by mohla koncem bžezna dozrávat. Skorospělka svoje plody neustále zvětšuje, ale zatím barvu chytá jen velmi opatrně, bifteky potřebují čas. Podsněžnik má plody ještě hodně mrňavé a Bonsai Krasnyj tmavě zelené. Jako první tak dozrává Balkan Tiger. Na prvním vijanu má jen jeden schopný plod, první květ byl složený a ten jsem ufikla. Rostlině nejvíce ze všech vadily velmi nízké noční teploty a tak dlouho trucovala, ovšem po oteplení to ihned krásně rozjela a plody jsou velmi zajímavě vybarvená srdíčka. Jinak se mi rostlina příliš nelíbí, je to takový světle zelený pudl. Včera jsem tohoto tygra za odměnu přesadila do větší nádoby a přidala výživnou zeminu.

4 thoughts on “29. březen 2022”

  1. No tak do země už nepůjdou trubky ale černý husí krk, který má samozřejmě mnohem větší plochu. Bude se v zákrutách vinout pod zemí a ve třech místech se bude ovíjet kolem keramické zavlažovací nádoby OLLA a já si od tohoto uspořádání slibuji nejen vyhřátou zem, ale taky teplou zálivkovou vodu. Taky bych se pokusila vymyslet, aby ventilátor poháněla sluneční energie.

  2. Nebyla by lepší drenážní trubka? Vzduch vháněný pod zem se bude ochlazovat a tím tam bude kondenzovat voda. A v drenážní trubce by se pěkně vsákla, což by byl příjemný bonus. V uzavřeném husím krku nemá kam utéct, bude se tam hromadit a vznikat tam plísně, řasy nebo já nevím co a pak si to budete ventilátorem rozhánět po skleníku.

    Nad něčím takovým taky uvažuji, ale jaksi nemám čas na realizaci. Ale mám už tu druhou část – ventilátor napojený na malý solární panel. V létě když svítí, tak mi honí vzduch po skleníku.

  3. No drenážní trubka by asi byla lepší, díky za typ. Jen si nemyslím, že by mi v těch trubkách nějak intenzívně kondenzovala voda, natož aby stihla plesnivět. Každý jen trochu slunečný den dolů proudí horký vzduch a vše důkladně vysuší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *