Skořápková rajčata po měsíci

Rajčata, která jsem nazvala skořápková a jejichž snímek jsem publikovala 19. prosince, udělala za ten jeden měsíc obrovský pokrok. Všechny rostlinky už se chystají kvést. Držím je hodně na suchu. Za ten měsíc byla zalita jen jednou a to vydatně. Nechala jsem je celou noc stát v miskách s vodou, aby si nabrala tolik, kolik je potřeba. Do substrátu jsem jim míchla drcené sušené citrusové slupky, které se chovají podobně jako silikagel nebo zeolit. Jsou schopné absorbovat přebytečnou vláhu a postupně ji uvolňovat. Dnes se je chystám zalít znovu a do dešťové vody přidám zeleninový vývar. Rajčata budou smutná, protože dnešním dnem jim přestávám přisvětlovat, rostou hodně do prostoru a už se pod zářivku nevejdou. Zároveň se stěhují do mnohem chladnější místnosti. Není-li dostatek světla, je potřeba ubrat na teplotě. Bude potřeba si s nimi o těchto změnách promluvit 🙂

7 thoughts on “Skořápková rajčata po měsíci”

  1. Do dneška byly rostlinky umístěné na okenním parapetu v obýváku, který je u nás tou nejteplejší místností, kde teplota občas i překročí 20°C. Na okně je ale mnohem chladněji a navíc malinko podezírám naše již stará okna z nepříliš dokonalého těsnění. Teploměr ukazoval většinou něco mezi 17 až 18 °C. Nyní rajčata přesunu do ložnice k manželovi, kde je na okně maximálně 15°C, možná ještě méně a budeme vyhlížet dobu, kdy je bude možné přesunout do skleníku.

  2. Ahoj Jano, dotaz mimo, pošleš mi semínka rajčat poštou, nebo ségra z Polanky něco přiveze, či snad sama dorazíš ?
    A jak zaplatím, číslo účtu…?
    Mnoho otázek.já vím…
    Děkuji za info 🙂 Měj se hezky:)

  3. Zdravím,
    Zajímá mě prosím ten zeleninový vývar, jeho složení, koncentrace a frekvence zalívání – ředění. Případně k čemu jeje ještě používáš.
    Děkuji Petr.

  4. Základem mého zeleninového vývaru jsou brambory nebo častěji jejich slupky, ty jsou nabité draslíkem. Obsahují ho mnohem více než slupky banánové a to už je co říci. Dále přidávám třeba slupky z červené řepy (hořčík), cibule (celá Mendělejevova tabulka), košťály ze zelí nebo brokolice, prostě veškeré zeleninové zbytky v kuchyni. Vařím většinou v jednom litru vody po dobu půl hodiny, množství zeleniny moc neřeším. Ředím v poměru 1:10. Používám jako zálivku pro všechny rostliny, které ji přijímají s velikým povděkem.

    V období intenzívního růstu je potřeba dodat dusík, ale s tím je potřeba zacházet velmi opatrně.

Napsat komentář: administrator Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *