Plněné housky

Rozhodla jsem se, že pro změnu upeču něco slaného. Naplnila jsem těsto směsí kyselého zelí a uzeného masa a výsledek je parádní.

120g  bílého jogurtu

60ml vody

50ml oleje

1 bílek

lžička soli a prášku do pečiva

350g hladké mouky ( já jsem část vyměnila za celozrnou špaldovou)

V misce smícháme suroviny, lehce rukou promícháme a přidáme 25g změklého másla. Pak už těsto propracujeme velmi důkladně a necháme v misce 15 minut odpočívat. Vytvarujeme válec a rozdělíme na 12 částí. Utvoříme kuličky a ty postupně vyválíme. Těsto nařízneme, položíme náplň a zavineme.  Vzniklé útvary potřeme žloutkem a olejem a posypeme kmínem. Pečeme 25 minut při 180°C. Na náplň jsem použila cibuli, uzené maso a kyselé zelí. Suroviny jsem na pánvi společně podusila. Možné jsou různé náplně, třeba sýrová s bylinkami nebo mozzarella se sušenými rajčaty. Výsledek je famózní.

9 thoughts on “Plněné housky”

  1. Houskové homole vypadají báječně. Peču dnes kváskový chléb, premiéra v nádherné retro remosce. Vím, říkala jsem, že premiéru bude mít tvůj vrstvený koláč s jablky, jenže jsme včera zapomněli koupit chléb a dnes jsme bez auta. Jsem zvědavá, jaký bude rozdíl, dosud jsem pekla jen v elektrikožroutské troubě.

  2. No vida, homole jsou to slovo, na které jsem si nemohla vzpomenout. No ona ta remoska taky není zrovna nejúspornější. A chleba byl ??

    1. Ač jsem tomu nevěřila, musím uznat, že ze staré hliníkové remosky (protože hliník lépe vede teplo než moderní teflon) je chleba úžasný, přesně takový, jak jej vychvaluje Ludmila Gottwaldová v „Upečeno s láskou“. Navíc pečení je bezpracné. Naše Whirpool trouba má 3600W a musí se předehřát na 250°C půl hodiny, pak chleba pečeš 20 min. na 250°C, 10 min. na 220°C, pak odklopíš a ještě 10 min. na 200°C – jiný způsob pečení se mi neosvědčil, takže se po celou dobu pečení z kuchyně prakticky nehnu. Remoska má 650W, nepředehříváš, vložíš chleba a po 50 min. vyndáš – fertig. Nemusím být energetik, aby mi došlo, co peče levněji 🙂 .

    1. Vystýlá se pochopitelně pečícím papírem či pečící folií, takže se chleba hliníku ani nedotkne. Ve svém věku už do smrti tolik hliníku, aby mi nějak vážně škodil, myslím, nestihnu z používání remosky 1-2 x týdně nastřádat. Kolik ho je v pečícím prášku, kakau, čaji, víně, deodorantech, lécích či pitné vodě jsi zkoumala? Je lepší teflonová pánev, ze které se uvolňuje formaldehyd a když se poškrábe, tak i hliník? Nejsem chemik a nevyznám se v tom, jenom nepoužívám deodoranty s hliníkem, ani opalovací krém a nemám hliníkové příbory, víc asi neovlivním 🙂

  3. Já bych se asi měla nad sebou lehce zamyslet a naopak si nějaký ten deodorant koupit, co jsem doma, tak jsem cítit spíše po siláži 🙂 Opalovací krémy taky moc nepoužívám, ale jak říkáš jedy jsou všude a těžko se jim vyhneme.

    1. Tak, tak, kdyby mi bylo 18, tak to řeším náramně, v tomhle věku používám jen zdravý selský rozum a nepouštím se do extrémů. Mojí mámě je 78, kromě vrozené srdeční vady je zdravá, hospitalizovaná byla 2x za celý život, operace žádná. Je to generace DDT, azbestu a hliníkových příborů. Nikdy si nic neodpírala a žila hodně nezdravě, sice nikdy nekouřila, ale protože téměř půl století pracovala jako vedoucí, provozní či výčepní po restauracích, nadýchala se cigaret víc než kdejaký domácí kuřák. Myslím, že každé tělo se se škodlivými látkami vyrovnává jinak a já tu do 100 let ani být nechci 🙂 .

  4. Já jsem se nedávno rozhodla, že se chci dožít vysokého věku, mojí máti je 85. Tak teď pro to budu muset něco udělat. První krok už jsem učinila – odešla jsem ze zaměstnání.

Napsat komentář: Monika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *