14. září 2021

Včera jsem si udělala radost, vykoukla ze své zahradní ulity, vyprostila auto z pavučin a vyrazila na nákupy. Už mi došly všechny základní drogistické a kosmetické přípravky a ne že by jich v mém současném životním stylu byla nějaká mimořádná spotřeba. Ovšem kartáček na zuby a krém na ruce jsou věci docela důležité. Měla jsem v plánu nakoupit nějaké rostlinky ke hmyzímu hotelu a na to jsem se těšila. Moje představa, že vlítnu do Uni Hobby a tam si z obrovské nabídky ani nebudu moci vybrat, byla kupodivu mylná. Nabídka byla neskutečně mizerná a rostliny většinou v dost zuboženém stavu. Odcházela jsem s jednou podmiskou. Kupodivu jsem uspěla v Lidlu, kam jsem si skákla pro sváču. Koupila jsem tři nádherné vřesy a to jen za dvacku kus. Bohužel jsem k nim nepřidala krásné astry. Měla jsem v plánu zastávku ve velikém zahradnictví. A co mě tedy šokovalo, tak jsem si nevybrala ani tam, ale zamluvila jsem si hezký citrus Budhova ruka. Neměla jsem hotovost a karty nebrali. Po cestě na poštu jsem se zastavila v malinkém květinářství u nás v dědině a zde pořídila nádherné kytky a v perfektním stavu.

Chtěla bych zahradu ještě více zkrášlit a tak docela odvážně pokukuji po nějaké tekoucí vodě. Našla jsem si už i inspiraci. Kamení mám dostatek a času spoustu. Jen najít to správné místo a nějak diplomaticky přednést svůj plán manželovi.

Na komuli se najednou objevila záplava čerstvě vylíhnutých pavích oček. Je radost se na ně koukat. A já jsem včera skoro všechny kopřivy naložila do vody. Doufám, že si housenky této babočky nějaké najdou. Kopřivovou jíchou už nebudu zalévat rostliny, ale nopové nádoby po odplozených rajčatech. Bylo mi jen líto hodit ty kopřivy jen tak na kompost. Naložila jsem taky krásné šťavnaté vlaštovičníky a výluhem pozalévám jahodníky. Slouží to jako prevence proti chorobám.

6 thoughts on “14. září 2021”

  1. Ahoj Jani, chtěla jsem se tě zeptat na výluh z přesličky, který tu občas zmiňuješ. Jak přesně ho připravuješ? Při hledání na netu jsem narazila na různé návody – od varianty „čaj“ (horká voda, sušená přeslička) až po variantu jícha.
    A ještě jsem se chtěla zeptat na správný postup při přípravě kopřivové jíchy. Přes léto jsme to zkoušeli a vyrobili jsme biologickou zbraň – jako chápu, že to může zapáchat, ale tohle bylo fakt moc 😀 Tak nevím, kde se stala chyba.
    Moc děkuju 🙂

  2. Ahoj,
    návod na přesličku je v příspěvku Postřiky – přeslička rolní a já zalévám vařící vodou. Lze i povařit, ty potřebné křemičitany to zvládnou. Kopřivovou jíchu já kvasím anaerobně, tedy za nepřístupu vzduchu a „voní“ to jako kvašená zelenina nebo jako siláž. Ale i zápach té normální jíchy je vůní domova a na zahradu tak nějak patří 🙂

  3. Ahoj Jani, u nás ještě kvetou krásně letničky, o podzimních kytkách neuvažují zatím… Rajčata už jsou skoro všechná hyn, jenom malá žlutá Gold … ve skleníku se drží. Papriky mám také krásné a salátovky venku na kompostu pořád rostou.
    Jsem spokojená a foto pošlu víš kam… :))

  4. No teda, kytky máš nádherné a u těch paprik jsem si myslela, že jsou to ty moje. U nás chytila rajčata druhou vlnu, zase je totální sucho.

Napsat komentář: administrator Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *