4. květen 2021

Tak jsem opět stála před svoji Asiminou a stromek obdivovala. Je nádherný a opět nemá vůbec žádný problém. Je obsypaný krásnými tmavě hnědými semišovými kuličkami, ze kterých už se vyvíjejí exotické květy. Rostlina ke své existenci nepotřebuje vůbec nic, jen trochu vody, pokud je veliké sucho. Malinký problém je s opylováním, protože včely ani čmeláci o ni neprojevují zájem, ale mravenci už si zvykli, že ač je na celé zahradě nemilosrdně likviduji, tak pod muďoulem si je hýčkám. Pokud dozraje jen polovina plodů, na které máme zaděláno, pak opět nebudu vědět, co s nimi. Zájemců o ochutnávku je ovšem vždy dostatek. Já snad letos udělám nějakou malou asiminovou party.

Tomely ovšem po letošní zimě dopadly neslavně. Dva stromky vysazené venku se vůbec nemají k životu a Nikitskou jsem včera musela ostříhat hodně radikálně, spousta větviček byla úplně suchá. Hana Fuyu zvládla přezimovat výrazně lépe a nějaké známky pučení jsem zaznamenala. Kontejnerovaný Brilliant Red, který přezimoval společně s citrusy,  krásně opučel a pak totálně venku omrznul, takže začíná úplně znovu a je na tom stejně jako jeho venkovní kamarádi. No uvidíme.

Radost mi dělají moje mladé sazenice révy, které taky dlouho mlčely, ale už vyhodily spoustu lístečků a taky hodně budoucích květenství. Ty jim ovšem budu muset odstranit, aby rostlinky zesílily . Nějaký střapeček bych na ukázku nechat mohla, Mirku?

Krásně rostou moje dvě rostlinky kiwi, ale tady bude problém najít pro ně nějaké vhodné místo. Nějaký nápad už ale mám.

1 thought on “4. květen 2021”

  1. Ahoj přítelkyně z domu smutku 😉

    Na révě klidně něco málo nechej dozrát, i kdyby to byl jen zmenšený střapeček (podle velikosti). Kiwi mi poprvé nasadilo na květ, ale na stovku samičích květů mám jen jeden samčí, takže se budu muset poohlédnout u zahradníka po nějakých květech na opylení.
    Jinak dneska ráno 0,3 °C, nyní už to „peče“. Celý den azůro, ale studený mistr vichr, který mi brání vztyčit bílou netkanku na oblouky pro sazenice melounů. Je to paradox, ale roubovance melounů mám větší než papriky a rajčata. Ještě jsem v procesu, ale za půl hodiny už valím k domovu a těším se na čerstvý vzduch a vůni spáleného benzínu. Křovinořez už je naladěn a tráva ve vinohrádku se už klepe strachy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *