6. březen 2021

No, tak dnes po ránu slušná kosa. Copak na to moje mrňavé mrkvičky, které jsem včera nechala důkladně zasněžit a dnes na mrazu?

Konečně se moje zálistky oddělené od matečních rostlin rozhodly zakořenit. Ovšem až potom, co jsem jim vyměnila vodu. Nechávám je zakořenit ve štamprli, že by tam nebyla voda ale vodka 🙂 No každopádně už je vysazuji do zeminy. Bohužel díky záměně jmenovek nevím, kdo je kdo. Musím prostě počkat na plody, tam se to ukáže.

Všude, kam se nyní u nás podívám, klíčí a rostou malé rostlinky rajčat. Ne vždy jsem s klíčivostí úplně spokojená. Semínka, která jsem vybrala z plodů, nemají sebemenší problém, ale některé drahé zahraniční odrůdy ano. Důvod je většinou jasný. Semínko se nedostatečně nacucalo vody, nezvětšilo dostatečně svůj objem a děložní lístky tak nemohou ven. Zeminu tedy znovu dostatečně proliju a misku postavím na topení, Téměř vždy je tato akce úspěšná. Už jsem vysela 94 odrůd a možná bych mohla lehce přibrzdit. Teď už jsou na řadě jen nějaké pokusy s F2 generacemi. Letos jsem vyřadila všechna masitá červená srdce, nedá se nic dělat, zahrada není bohužel nafukovací.

Naprosto neodolatelně krásné jsou rostlinky Kotja růžový a Gold Placer, s velikým zalíbením se na ně chodím koukat.

3 thoughts on “6. březen 2021”

  1. Jani, ja väčšinou nedávam odrezky do vody, ale zapichnem po 2 ks do kelímka so sustrátom ( s obsahom perlitu), prikryjem priesvitným kelímkom do 2 týždňov už sú trocha prekorenené, zakorenia skorej ako tie namočené vo vode a navyše hneď môžem označiť kelímok, aby sa mi nepopletli. Odrezkové zvyčajne aj nasadzujú kvety nižšie. Do vody dávam až tie z vysadených v skleníku pri vylamovaní zálistkov ktoré j mi ľúto začiatkom mája vyhodiť- niečo vysadím, niečo rozdám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *