Listí z ořešáku

Dnes trocha mé oblíbené chemie. Na zahradě nám už spoustu let roste ořešák, je obrovský. V toto podzimní období se pod ním brodíme po kotníky ve spadaném listí a já mám problém. Ořešákové listí se nedoporučuje přidávat do kompostu. Obsahuje totiž toxický fenol juglon, který má nedobrý vliv na rostliny a potlačuje vegetaci v okolí stromu. Vždycky jsme všechno listí do kompostu dávali a já jsem žádné negativní vlivy na růst rostlin nepozorovala. Dokonce jsou prý na juglon alergická i rajčata.

Listí ořešáku ale obsahuje i vitamíny, organické kyseliny a minerály jako jsou K, Zn, Mn, Mg, P a I. Takové bohatství je hřích nevyužít. Jedna zahradnice tvrdila, že namulčování zeminy tímto listím ji vyléčilo okurky a cukety. Pokud přidáme listí do jamky při výsadbě brambor, tak tím odpudíme larvy mandelinky. Flavonoidy, aldehydy a éterické oleje obsažené v listí mají naopak stimulační účinky na růst rostlin a hlavně ničí patogeny. Naší obrovskou hromadu listí z ořešáku do kompostu samozřejmě dáme, ale budeme se snažit přimíchat listy z vrby, gingka a všech ovocných stromů. Pokud se podaří ještě poséct trávu, tak to by byla ideální příměs. Nějaké množství nasypu i do paletových boxů a to jako lék, jako desinfekci a likvidaci patogenů, snad se s tím moje rajčata na jaře srovnají.

2 thoughts on “Listí z ořešáku”

  1. Já na tyhle ,,poudačky“ nevěřím vůbec. Pod ořechem nic neroste hlavně proto, že je velký s velkým listím a hodně stíní. Přesto pod ním normálně roste kde co – jak všude jinde. To samé akáty. Ve Velké je akátů málo, ale vegetace kolem normálně funguje. A kolik blábolů denně poslouchám kolem psů a koček…ani nemluvě. Takže s ořechovým listím bych byla v klidu. Ale když jsi pokusník 😉 tak udělej v nějaké pixli kompust jen z ořechového listí a zkus do toho vysadit nějako pokusné rajče…ať tedy víme 🙂

  2. Taky si myslím, že je pod ořechem málo vegetace díky stínu, u nás tam roste plantáž orseje jarního a ten si lebedí. Ten juglon ale toxický je a něčemu se teda vůbec nelíbí. Zkusím tedy vyrobit nějaký pouze ořechový kompost a uvidíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *