Výběr odrůd

Rajčatová sezóna na našich polích a zahradách končí a mnozí už uvažujeme o tom, jaká rajčata bychom si přáli pěstovat příští rok. Lidé po mně chtějí úrodné a chuťově dokonalé rajče. O chuti rajčat už jsem něco málo napsala. Musím říci, že neznám neúrodné rajče. Vím jen o rajčatech, která nesplnila očekávání svého pěstitele a on je tedy vyřadí ze sortimentu. Rostlina v tom ovšem bývá vždy nevinně. Za neúspěchem stojí nevhodně zvolená odrůda, špatné klimatické podmínky, nedobře zvolené stanoviště a nedokonalá agrotechnika.

Pokud zasadíme rajče do vyvýšeného záhonu, ve kterém jsme si dali hodně záležet na podzimní přípravě půdy, při níž nám pomohly žížaly, nejrůznější larvy a spřátelené mikroorganismy, záhon je umístěn na slunečném a chráněném stanovišti a my rostlině poskytneme dokonale vyváženou výživu, budeme se starat o co nejlepší kondici upevněním imunity, pak budeme jisto jistě odměněni vysokým výnosem a skvělou chutí plodů.

Ne každý může takové ideální podmínky svým rajčatům poskytnout a tak se musí poohlédnout po vhodných odrůdách. Já na úpatí Bílých Karpat pěstuji ruská rajčata, která jsou šlechtěna pro špatné podmínky. Pokud zvolím odrůdy italské nebo španělské, pak je musím pěstovat na chráněném vyvýšeném záhoně na slunečném dvoře.

Je taky důležité, na co rajčata hodláme používat. Rajčata na přímý konzum a na různá zpracování mohou být zcela odlišná. Já používám na sušení odrůdy, které se jíst moc nedají, ale v mém dokonalém nálevu jsou lahůdkou. Velmi masitá podlouhlá rajčata taky nemusí všem chutnat a na kečup jsou skvělá.

Ideální je pěstovat taková rajčata, která nám vyrostla na zahradě, jsou zvyklá na naše podmínky, ve kterých dala spoustu zdravých a vychucených plodů. Je dobré si zasemenařit, vybrat z těch nejhezčích plodů semínka a příští rok je vysít. Pokud máme aktivní včelky a došlo ke křížení, nic se neděje, i taková semínka mohou mile překvapit. Můj francouzský přítel takové včelky má a mě z jeho semínek vyrostla nečekaná a velmi zajímavá rajčata. Neposlala jsem mu v obálce antrax, aby bídně zahynul proto, že květy nechránil. Naopak! Vybrala jsem z některých mimořádných kousků semínka a pokusím se je stabilizovat. Příkladem je nádherný a chuťově skvělý oranžový biftek s bramborovým listem, který je na obrázku. Semínka jsem jako bonus přidala k některým zásilkám a jsem zvědavá, co z nich lidé vypěstují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *