19. říjen 2020

Tak jsem včera po týdnu přisvištěla z našeho hlavního města. Jízda v kožené polohovací sedačce třídy Relax vlaku RegioJet uběhla až neskutečně rychle. Chvilku jsem si četla, nějakou dobu zdřímla a trochu zapřemýšlela nad přístřeškem na rajčata a byla jsem v Břeclavi. Skvělý makový koláč, kafíčko, salát Caesar a nakonec pivko Bernard mě přišlo na 90 kaček. Ve srovnání se stresem, který prožívám při cestování po D1, kde se většinou stojí, to byla balada rajská, jak by řekl Jan Neruda. Ovšem moji kouzelnou vnučku, se kterou jsme si prostě okamžitě padly do oka, mi sebou nedali. Už teď se mi stýská.

Okamžitě po příjezdu jsem provedla letmou kontrolu totálně promáčené zahrady. Sezobla jsem nějaké zralé fíky a koukla se, zda pod Asiminou nejsou nějaké padlé plody. Ty byly doma na stole. Plody si za mé nepřítomnosti natáhly spoustu vody, jsou veliké a hodně těžké a větve visí přetížené k zemi, ty spodní dokonce leží na trávě. Budu je muset něčím podepřít, aby mi banány nesežrali slimáci. Jeden obří plod jsem okamžitě snědla a byla to jako vždy pochoutka. Všimla jsem si, že semena jsou jsou letos mimořádně veliká, opylování bylo patrně dokonalé. Děkuji mravencům, které mimo území muďoulu nekompromisně hubím.

Všechny fíkovníky a citrusy až na drobné výjimky už mám ve skleníku. Plody na citrusech se zvolna začínají vybarvovat a plody fíkovníků nalévat. Fascinovaně vždy koukám na Trnavský velkoplodý, jehož plody mohou velikostí konkurovat hruškám a chuťově je to pecka. Na rostlinách paprik jsou ještě nějaké zralé kousky a já se na ně moc těším. Nebylo zapotřebí letos kupovat žádné papriky. Díky velmi brzkému výsevu plodí od května a úrodu předvedly velmi bohatou a ve skvělé kvalitě. Už se pomalu blíží listopad, tedy měsíc, kdy papriky už třetím rokem budu vysévat. Musím někde koupit výsevní substrát, z mého kompostu je v tuto chvíli bláto.

2 thoughts on “19. říjen 2020”

  1. Jani , odlož niekde aj semená asiminií, môj jeden známy by chcel pestovať, aj tak musia zrejme prejsť stratifikáciou. Situácia s covidom ma už vytáča. Snáď sa Ivke nejaké plody podaria ešte ochutnať.

  2. Semen bude spousta a vypadají kvalitně. My jsme je po stratifikaci v mrazničce vyseli, krásně většina vyklíčila a manžel je vysadil do vinohradu. Je tam ale hodně sucho, tak jsou rostlinky docela malé.
    Přemýšlím o pořízení ještě jedné rostliny, ale ten můj stromek se prohýbá pod úrodou, tak bych měla plodů až moc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *