1. červenec 2020

VÝSTAVA !

Byla jsem nucena vzhledem k dosavadnímu nevhodnému průběhu počasí odložit termín výstavy rajčat na 19. září. Pečlivě jsem vše zvážila a propočítala a teprve v tomto termínu budu mít dostatek rajčat, aby případní návštěvníci měli na co koukat. Loni jsem měla spoustu rajčat až na podzim a dokonce to vypadalo, že je budu věšet jako ozdoby na vánoční stromek. Jen doufám, že mi rostliny do té doby nesežere plíseň a bude to letos veliká fuška udržet rajčata ve formě. Pokud se mi to mým důsledně bezchemickým způsobem letos podaří, nějak se odměním. Pořídím rajčatům nějaký dokonalý skleník a sobě  parádní skleníkové křeslo s odkládacím prostorem pro půllitr.

Včera jsem nakládala papriky a při pohledu na hořčičné semínko mi docvaklo, že právě tam jsou obsaženy glukosinaláty, které jsou geniálně dokonalé jako prevence proti houbovým chorobám. Rostlinám slouží dokonce jako přirozené pesticidy a chrání je před škůdci. Jsou obsaženy třeba v ředkvičkách a křenu a dodávají jim tu štiplavou příchuť. Vyrobila jsem výluh a dnes jej hodlám použít jako preventivní postřik. Už jsem to měla udělat dávno, ale  o hořčici jsem zakopla teprve včera.

Mám slabost pro žebrovaná rajčata a tak mám velikou radost, že právě Nina se blbým počasím nenechala rozhodit a ukazuje krásné plody, i když je jich na prvním vijanu mnohem méně, něž tomu bylo loni. Ostře sledovaná cherry odrůda z bio semínek Bolstar Baloe je přímo nadpozemsky krásná rostlina. Vedu ji na dva výhony, ty jsem nechala rozvětvit a vypadá to ještě na jedno větvení. V konečném součtu tedy bude výhonů osm a stejně jim bude moje vysoká konstrukce malá. Plody mají sympatický tvar a je jich mnoho. Jsem nadšená!

 

2 thoughts on “1. červenec 2020”

  1. Tys mi dala osobo! Půl dne sem hledala hořčičné semínko 🙂 Byla sem si jistá, že ho mám, musím mít všechno, protože co nemám, jistě budu potřebovat a vzhledem k tomu, že málokdy vytáhnu paty z domu(večer se psem se nepočítá, to nic nekoupím 😉 ) tak syslím. No nakonec jsem ho našla v krabičce s kořením. Na mšice sem uvařila vratič a tak jsem do toho hodila to hořčičné a bude to 2v1 😉

  2. Zlato, ale to hořčičné semínko se musí pomlít na jemnou mouku , jsi moc hrrr, ale nic se neděje, nějaký účinek to snad mít bude 🙂 Ten vratič je dobrá volba. Pokud není semínko, může být i obyčejná hořčice plnotučná, lepší je nějaká pálivá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *