27. červen 2020

Za jedno z nejkrásnějších rajčat považuji Buffalosteak F1. Už jako junior vypadá velmi sexi, nemá sebemenší chybičku. Jedná se o masitou odrůdu a kupodivu nemá vůbec ve zvyku tvořit složené květy a tím pádem deformované plody. Všechny plody na rostlině jsou naprosto uniformní a liší se pouze hmotností a to nijak dramaticky. Rostliny jsou velmi mohutné, bohatě olistěné a nemají tendenci lehce podléhat chorobám. Bohužel jsem letos vysela poslední semínko a sáčky s touto odrůdou zmizely z obchodů. Budu pátrat. V tomto nepříznivém počasí se ukazují hybridní odrůdy mnohem výhodnější, než heirloom rajčata. Přeci jen mají v genech mnohem větší odolnost proti nejrůznějším chorobám.

Slimáci mi ožužlali bazalku a tak jsem ji ostříhala a vyrobila výluh. Je vědecky dokázáno, že pokud pěstujeme v blízkosti rajčat bazalku a to do 25cm od rajčete, pak sklidíme až o 20% vyšší úrodu. Každé páté rajče je tedy zásluha právě bazalky. Já jsem letos bazalku nevysela, chyba, a tak použiji do zálivky alespoň její výluh. Když jsem tahala z mezer mezi dlaždicemi plevel, tak jsem zjistila, že se jedná výhradně o jitrocel. Tato bylinka je mi sympatická a tak jsem rovněž vyrobila výluh a použila na pravidelný postřik svých skleníkových okurek, snad se jim to líbilo. Ani mě by takový postřik nevadil.

Konvalinka se při poslední návštěvě chechtala mojí cibuli v květináči. Zbyla mi nějaká sazečka, tak co sní? Dospěla jsem k názoru, že už jinak cibuli pěstovat nebudu. Já nemám prostor na to, abych si vypěstovala tolik cibule, aby pokryla moji celoroční spotřebu. Stejně v tuhle dobu používám pouze její zelenou nať a na záhonku už cibule leží a válí se v bahně. Pět květináčů v pohodě obětuji a budu mít tuhle důležitou surovinu stále po ruce. Jak praktické!

2 thoughts on “27. červen 2020”

  1. Děkuji mnohokrát za tip, bez této odrůdy není můj sortiment kompletní, semena sice stojí nějaký ten peníz, ale do tohoto rajčete se vyplatí investovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *