30. květen 2020

„Praská a skřípe parapet ve věži ze slonoviny, pracuje kámen, puká led, čeří se čeří hladiny.“

 

Pomalu nám končí máj lásky čas a my se můžeme začít věnovat sportu – kafi a dortu, jak říká Halina. Nemám nic proti, hubnout začnu až od prvního ( měsíc pro jistotu neuvádím). Venku je tedy vzhledem k datu nechutná zima. Meze rozhodně nepatří k těm oschlým a vyhřátým.

Moje mladé rostlinky stolní vinné révy nasadily krásné střapečky a já je musím ufiknout, prý aby se hlavy nevysilovaly. Tak si je na památku alespoň vyfotím.

Na jednom rajčeti – cherry Bolstar Baloe – jsem objevila typické příznaky nedostatku železa. Do paletových boxů, kde rajčata pěstuji, vynášíme v zimě popel z krbu a v tomto jednom je patrně přepopelováno. Přebytek uhlíku mi zablokoval železo v nerozpustných uhličitanech a já tedy musím okyselit zálivku, aby se změnily na rozpustné hydrogenuhličitany. Použila jsem kyselinu citronovou, ale je možné okyselit obyčejným octem, zhruba 3 deci na 10l konev.

V Rusku je mimořádně chladné jaro a tak jsou normální dotazy jako – Lze vysazovat brambory do sněhu?  Čím mám zalévat rajčata, když mi zamrzla voda? S jedním běloruským biochemikem jsme hodili chat a on mi poradil. Zašla jsem do lékárny L, koupila prostředek G a vyrobila postřik P. Hlásí opět nějaké hnusné ochlazení, tak na to hodlám svoje rajčata připravit. Tento postřik má dodat rostlinám energii, je to prý něco jako vůz, který dopraví všechny potřebné prvky na správné místo v té nejdostupnější formě pro rostliny.

Velmi užitečný je právě v této nepříznivé době postřik s obsahem kurkumy , jehož složení jsem na těchto stránkách uvedla.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *