Zálivka rajčat

Jestli si někdo myslí, že zálivka přísady rajčat je věc jednoduchá, tak to se dopouští velikého omylu, je to docela věda. Rady typu – zalévej každý den, každé tři dny je potřeba půl litru vody na rostlinu – jsou k ničemu.

Hodně záleží na tom, jakou jsme rostlinkám připravili půdu. Pokud je zemina špatně propustná, voda se ke kořenům dostává velmi obtížně, hromadí se v horní vrstvě, může vzniknout pevný škraloup a kořeny hladoví a nemohou dýchat. Opakem je půda propustná až příliš. Voda rychle proletí, vyteče z nádoby ven a nezdrží se u kořenů dostatečně dlouho na to, aby byly schopné nasát vlhkost.

Velmi důležitá je rovněž teplota zálivkové vody, optimum je mezi 16 až 27°C. Při této teplotě se rostliny rajčat cítí komfortně. Pokud je teplota vody pod 14°C a vice než 30°C , upadají kořeny do teplotního šoku, přestanou pracovat a rostlině dodávat živiny. Já vždycky nechávám nádoby se zálivkovou vodou nějakou dobu na sluníčku.

Periodičnost zálivky je potřeba posoudit podle potřeby rostliny. U dokonale rostlých rajčat s dostatečně velikou listovou plochou a za teplého a slunečného počasí se nic nestane, pokud dojde k přelití, listy stihnou přebytečnou vláhu odpařit. Ve střehu ovšem musíme být u přísady ještě malé a navíc pěstované v bytových podmínkách. Je dobré zalévat až v případě, pokud rostlinky lehce svěsí listy.

Dne nádherně zapršelo, nádrže na dešťovou vody jsou plné, takže bude čím zalévat. Obezřetně!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *