25. duben 2020

Dnes ráno mně po dlouhé době nepřivítalo na zahradě sluníčko, tolik po sobě jdoucích mimořádně slunečných dní v dubnu snad ani nepamatuji. Sucho je ovšem extrémní. Poprvé se u nás sekla tráva a tak jsem mohla začít s mulčováním. Jen doufám, že půda už je dobře prohřátá, mulčovat studenou zem je špatně, kořeny rostlin by zůstaly v chladu a to by se jim rozhodně nelíbilo. Proto jsem posečenou trávu nejprve bohatě poskytla paprikám ve skleníku  následně rajčatům ve vyvýšených záhonech, tam je pravděpodobnost vyhřátí zeminy největší. Zalévat budu ne ke kořenům ale na trávu a tím se budou postupně uvolňovat živiny, snad jsem dala dost vysokou vrstvu, aby tráva začala fermentovat. Nějaký materiál jsem nechala na hromadě a v koši od sekačky, aby se tráva co nejvíce zahřála a fermentace se tak uspíšila, tuto hmotu mají rostliny nejradši.

Ve skleníku jsem našla těsně u vchodu volný půlmetr čtvereční a tak jsem zakopala kyblík bez dna a nasadila do něho moc hezkou rostlinku odrůdy Jahodo. Postupně objevuji možnosti jakých je schopen můj nový mobil a blbnu, ten parchant je inteligentnější než já!

Po dlouhatánské době se uráčily podívat na svět šarlatové fazole a já jsem tomu moc ráda. Vysadím je k plotu a ony budou ze severu chránit před studenými větry vysazená rajčata. Tyto rostliny rostou mohutně a se záplavou nádherných červených květů vypadají úžasně. Už se těším na lusky na smetaně, tedy pokud se mi do té doby uklidní podrážděný žlučník.

1 thought on “25. duben 2020”

  1. Tohle mně dnes dostalo a moje hodně špatná a depresivní ranní nálada se tak výrazně zlepšila. Šla jsem si k zahradníkovi koupit přísadu celeru a kedlubny. Napadlo mně, že bych mohla přibrat nějaké rajče jako Tornádo nebo Tipo, abych je mohla vyfotit a popsat, lidi se na tohle dotazují. Ptám se pána jaké má odrůdy rajčat, no : datlové, jahodové a třešňové. No to je hezké, ale jaké jsou to přesně odrůdy? “ No vždyť Vám to povídám – jahodové. datlové a třešňové.“ Rozumím! A nějaké obyčejné kulaté? „Ano, mám tyčkové.“ A odrůda? “ No přece Tyčkové.!“ Naštěstí jsem měla roušku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *