24. březen 2020

Dnes ráno opět -5°C, meruňky v pánu. Po celou zimu nebylo potřeba schovávat fíkovníky a tomely, v tuhle dobu ale dostávají hodně zabrat. Už aby ty mrazy šly někam.

Pokud rostlinstvo ve skleníku přežilo bez úhony taky dnešní noc, mám v plánu poprvé přihnojit přísadu rajčat. Ač jsem chemik, tak netuším, jaké složení má substrát, do něhož jsem rostlinky zasadila. V tuto chvíli proto není dobré přihnojovat minerálními hnojivy, zemina má tendenci se zasolit a rostlinky dostanou stres z přemíry minerálních látek a kořeny se přestanou rozvíjet. Mnohem lepší je v tomto stádiu růstu přidat hnojivo organické. Neznám ani přesné složení svých fermentovaných přípravků, takže je úspěšně používám až pro vzrostlé rostliny.

Přísada vyžaduje hodně fosforu, který je zodpovědný za správný rozvoj kořenů, draslík, který umožní transport živin do všech částí rostliny a taky dusík. Ideální je tedy hnojivo, jehož vzorec obsahuje všechny tyto prvky ve stejném poměru, třeba 5-5-5. Velmi prospěšné je přidat huminové kyseliny. Já proto použiji svoje oblíbené hnojivo COMPO pro rajčata se zvýšeným obsahem draslíku, které má naprosto dokonalé složení.

Dnes ráno ve skleníku docela krizovka, zásoby plynu patrně během noci došly, na polykarbonátu je tlustá námraza a teplota uvnitř je něco málo nad nulou. Rostlinstvo v pořádku, ale totálně nabručené a naštvané. Ono jim právě vycházející sluníčko náladu spraví, je už dostatečně vysoko, aby do skleníku svítilo už brzy ráno.

11 thoughts on “24. březen 2020”

  1. Jani u nás v noci -6 stupňov, veľké rastliny mám stále za oknom, v skleníku som pokusne zasadila pred týždňom 4 rastliny, otužujem tam iba sadenice, cez noc boli umiestnené ešte pod tunelom z netkanky, teplota vonku o 6.hod ráno -5,na oknách silná námraza, v skleníku +2 a pod netkankou s 3 zapálenými sviečkami +6 stupňov, za chvíľu pôjdem odokryť. Uvidím, či to prežili krásne naliate puky broskýň.

  2. Pro takové počasí, které rostliny vystavuje stresu z nízkých teplot je ideální postřik, jehož hlavní součástí je kurkuma, já snad malinko namíchám, ale pořád nemám amoniak, který je toho součástí, pokusím se to nějak obejít.

  3. RECEPT : 20g kurkumy zelejeme 0.5l alkoholu ( režná), dvě polévkové lžíce extraktu dáme do vody ( cca 0.5l), přidáme 2g kyseliny borité, lžíci amoniaku, výluh z jehličí (asi litr) a 0.5 l mléka. Roztok doplníme do 10l vodou. Je hotovo. Ideální pro rostliny v chladném a deštivém počasí.

  4. Dík, Jani, pôsobí to zaujímavo, snáď môže byť aj domáca jablkovica (calvados), teda okrem amoniaku a výluhu z ihličia mám všetko- ako ho vyrábaš ? Videla som u teba na obr .iba ihličie naložené v pohári- použila si obyčajnú vodu?. Ako dlho ho tam nechávaš a pri akej teplote? Pokusom zdar!

  5. Přiznám se, že shánění všech přísad by mne nebavilo(v dnešní době i sotva)
    Jinak…u nás ráno -10st. Nevěřila jsem, ptala jsem se dvakrát 🙁 Teploměr máme na anténním stožáru na garáži, takže ve výšce cca 4m a ničím nekrytý. Sousedova rozkvetlá velká meruňka je černá 🙁

  6. Na dokonalý výluh by se mělo jehličí zalít odstátou vodou a na temném místě týden luhovat. Já jsem samozřejmě nechtěla tak dlouho čekat, takže jsem materiál zalila vařící vodou a nechala stát do druhého dne. Ještě mnohem jednodušší je koupit lahvičku s borovicovým nebo jedlovým éterickým olejem a je vystaráno. Takovým voňavým postřikem se bych šplíchla klidně sama, tedy jen tím z jehličí.

  7. Hele Janino, mazej do práce, protože už se shánějí i po mě! :-))) (přišla mi SMS: prosím, přijďte nám pomoct do Albertu!)
    Dělám si srandu, čuč doma, Hradiště má 4 nakazené.

  8. Někdy si připadám provinile, že sedím doma a kolegové makají jak barevní, prý je jim v těch rouškách šílené vedro, já bych se udusila. Jenže s mojí nulovou imunitou bych to asi schytala, Albert by mi na funus neposlal ani kytku.
    Mám doma veselo, dcera s Matesem se včera v noci objevili na našem prahu, vypadá to na dlouhý pobyt a možná se mi vnučka (?) narodí tady. Ale to bude až v září, to už snad bude klid.

  9. Fíhaaa. Já sem se ptala bráchy, proč se Hanka s děckama neuchýlí raděj sem a prý radši ne, aby ještě někoho nenakazili(babičku, dědu a vlastně celou dědinu, že) Jelikož v Praze je ta promořenost velká, člověk nikdy neví 🙁
    Tak máš o zábavu postaráno 😉

  10. Oni už tři týdny nebyli v Praze ale v horách na Slovensku, museli se vrátit, jednak zeť kvůli práci a dcera kvůli kontrole u lékaře, jinak by tam zůstali.
    Přemlouvala jsem je, aby mi dnes pomohli na zahradě, ani omylem, prý je zima. Ještě jsem musela uvařit. Takže od zítřka se povinnosti hezky rozdělí mezi všechny zúčastněné.

Napsat komentář: administrator Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *