22. březen 2020

Dnes ráno ve 4 hod teplota -2°C, to je v pohodě, čekala jsem níž, tak snad jsem skleník vyhřála dostatečně.

Zatopila jsem si v zimovišti citrusů, kde už v tuto chvíli nic nezimuje a z místnosti se stává skladiště nepotřebných věcí, které je škoda vyhodit. Dominují hračky ještě našich dětí, neteře a vnuka, vše, co se v paneláku nehodí se postupně přesouvá k nám. Rozhodla jsem se, že využiji nevhodného počasí a udělám si inventuru v odrůdách z mého prvního letošního výsevu rajčat. Vysela jsem 24 odrůd a jedna nevyklíčila, přesto jsem našla pouze 17. Prohledala jsem úplně všechno, marně. Copak se mohou vypařit sazenice rajčat ? Odnesli mi je mimozemšťani ? V nalezených odrůdách se nevyznám, protože se mi smazala čísla na květináčích napsaná nesmazatelnou fixou. Jsou to všechno letošní novinky, takže netuším, jak mají vypadat. Fakt super. Vypadá to na nový identifikační výsev.

Ve skleníku ukázala první kvítek cherry odrůda Sladká Fontána. Rostlina vypadá jako reklama na dokonale zdravé rajče. Má nádherně tmavě zelené listy a vůbec se jí nedotkl fakt, že kolem ní spousta rajčat pomrzla.  Moc hezky vypadají sazenice rajčete Brown Marmande ze semen zakoupených plodů. Vlastním tři kousky a už teď je o ně bitva. Musím vysít další. Nevím ale, kam jsem semena uložila.

Mobilní sazenice jsem přesunula ze skleníku do vytopeného skladiště a ve skleníku zůstanou jen rostliny vysazené a těm zatopím na noc.

Moje choroše uložené v sáčku za účelem pěstování houby Trichoderma jsem vysvobodila, prohlédla a něco na nich vyrostlo. Netuším, zda to Trichoderma je, ale existuje několik typů této houby a každý z nich plní v půdě jiné úkoly.Dalo by se to zjistit kultivací na živné půdě v petriho miskách, ale na to nemám čas. Nebudu spóry na nic očkovat, houby jsem hodila do kbelíku s vodou, spóry se uvolní a já pak vodou zaliji rostliny. Ať si houby v půdě poradí samy a já jim budu nosit krmení formou slupek z banánů a třeba cibule, občas přidám do zálivky sorbitol nebo cukr.

 

4 thoughts on “22. březen 2020”

  1. To u nás v šest ráno -8,5°C. Už jsem začal přesazovat rajčata, všechny odrůdy od Vás vyklíčily a budu se těšit na krásné plody. Uvidíme jak to letos bude se škůdci, protože na paprikách už jsem našel svilušky 😢. To by mě zajímalo, kde se potvory berou. Osprchoval jsem je Vertimecem a snad bude klid.

  2. Tak se škůdci to letos nebude jednoduché. Doma mi papriky silně napadly mšice, ale zasáhla jsem včas, pravidelně stříkám banánovým a cibulovým výluhem, dvě žluté lepové desky jsou totálně přecpané. V truhlících s jahodníky se usídlily mšice půdní, to jsem dříve vůbec neznala a plodící rajčata doma zahltily molice a ty jsem taky nikdy na rajčatech neměla. Škůdci nesnášejí skořici, mletou pálivou papriku a silice z jehličí, nějaký koktejl jim přichystám. Na svilušky ve skleníku už rovněž chystám munici.

  3. V 7h -4, v noci jsem se neptala, raděj 😉 Co je to ,,půdní mšice“? Jako smutnice? Ty mám letos doma v kytkách taky. Už jsem to dvakrát zalévala hypermanganem.

  4. No já jsem tuto noc zvládla, ale ta dnešní vypadá hrozivě, musím někde vyštrachat ještě nějaké svíčky, ale moc optimisticky to nevidím.

    Já se ve škůdcích moc nevyznám, takže půdní mšice říkám potvorám, které vypadají jako mšice a zamořily mi všechny truhlíky s jahodama. Prý na ně dokonale působí coca cola -1l do vědra vody -ale já nic takového doma nemám. Nevoní jim éterické oleje bylinek, které právě cola obsahuje.

    Jinak ta chumelenice za plného slunce byla kouzelná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *