Indeterminantní růst rajčat

Protože jsem zaregistrovala, že mi na moje stránky google “ háže“ lidi s dotazem na indeterminantní růst rajčat, tak se pokusím něco málo napsat. Taky jsem slíbila nějaké rady pro začátečníky, každý nepěstuje rajčata spoustu let a to co my zkušenější považujeme za naprosto samozřejmé, někdo teprve hledá.

Zatímco rajče keříčkové má omezený růst, rajče tyčkové -indeterminantní-může za příznivých podmínek vyrůst až do několika metrů. Hlavní stonek roste i po vytvoření květů. V paždí listů se objevují vedlejší výhony -zálistky . Pokud je rostlině ponecháme, dojde k nadměrnému zahuštění a vysilování rostliny. Je nutné zálisty odstranit a to nejlépe vylomením.  Já pěstuji většinu tyčkových rajčat na dva výhony a jsem s touto volbou spokojená. Rostlině ponechám jeden spodní zálistek, nechám ho růst a na obou pak vedlejší výhony pečlivě odstraňuji.

Vypozorovala jsem, že pokud nechám výhon jen jeden, rostlina ve vyšších patrech začíná „drobit“ a plody jsou výrazně menší, více než šest plodenství v požadované kvalitě rostlina nedala, snad s výjimkou cherry odrůd. U dvou někdy i u třech výhonů – letos velká spokojenost s odrůdou De Barao Red- rostlina není tak dlouhá a nemusí tedy tlačit živiny tak vysoko. Úroda bývá mnohem vyšší. Zmiňované De Barao jsem pěstovala na tři rovnocenné výhony a na každém nechala 6-7 vijanů, rostlina to v pohodě zvládla, produkce byla vysoká a plody nádherně uniformní. V naší oblasti neustále fouká, takže uvazování nižších rostlin s několika výhony je praktičtější.

Je zde vítán jakýkoli další názor zkušených pěstitelů.

3 thoughts on “Indeterminantní růst rajčat”

  1. Nejen rajčata pěstuji s přestávkami od školních let. Celkem jsem pěstoval 124 druhů rajčat, které umím pojmenovat. Dalších 20 druhů neumím, protože jsem je dostal od lidí, kteří je přivezli z dovolených a nevěděli jak se jmenují. Nejdříve jsem pěstoval pro rodinu, pak pro příbuzné a nakonec i pro známé. Z 50 sazenic bylo nakonec 200 kusů. Vše za děkuji. V domě byla všechna okna obsazena sazenicemi. Při zalévání jsem občas “ ucmrndnul“ (vodu). To ještě prošlo. Pak jsem k rostlinám přidal ekologické hnojivo a zalil. V domě to „vonělo“ jako v kravíně a tak mě manželka „vytěsnila“. Nyní mám na zahradě zateplený altánek, ve kterém sazenice pěstuji. Vloni jsem zasadil 97 druhů, vzešlo 87 a jen jedno jsem zlomil. Pěstuji bez chemie. Pouze koňský hnůj od známých, holubí trus, chemicky neošetřené listí a tráva. Nejmladší zájemkyni o rajčata jsou 4 roky, nejstarší 87 let a i v tomo věku pěstuje nejen rajčata a už se těší na letošní sezonu. Máte velmi pěkně udělané stránky a vtipný komentář. Na FB mám stránky, fota s popisem rajčat. Pokud by jste chtěla, mohu Vám zaslat seznam semen. 30 druhů nehybridních odrůd z roku 2019 na případnou výměnu. Semena, sazenice ani rajčata neprodávám. Mám pro rodinu. Přeji hezký den.

    1. Rajčata 2020: ,
      aj ja by som rada videla vaše stránky na FB, príp. zoznam vami pestovaných rajčín, ako sa na vás nakontaktovať? Sama mám v databáze temer 300 druhov, môžeme niečo vymeniť.
      Jani, môžeš mi príp. ty poslať tie kontakty?
      Pri prvom pohľade na tvoj obr. som si myslela, že ti už kvitnú tie rajčiny odo mňa. Mne začali nahadzovať aj puky, ale pri nedostarku svetla mi niektoré akoby začali zakrnievať na úkor listovým prírastkom, tak som im konečne začala prisvetľovať trocha večer Grow full spectrum, ako prvá tento rok zrejme bude kvitnúť Sophie´s Choices.

  2. Paráda! Mám radost!
    Je skvělé, že v tom organickém pěstování nejsem sama. Za seznam semen budu ráda, taky semena neprodávám, sazenice ovšem ano, stojí mně to veliké úsilí je vypěstovat a třeba kadeřnice mně taky neostříhá gratis. Na Váš FB kouknu, jak to najdu ?

    Těším se na případné další komentáře a taky přeji hezký den, u nás velmi slunečný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *