22. říjen 2019

Včera večer jsem dostala skvělý dárek, kamarád mi dovezl plný vozík posečené trávy s listím. Můj první zkušební záhonek je tedy kompletní – ovčí hnůj, zeolit, černé uhlí, rybí moučka a vysoká vrstva mulče. Jsem nadmíru spokojená. Záhon pravidelně zalévám, abych přilákala žížaly, kterým občas podstrčím nějaký pro ně neodolatelný pamlsek jako je lógr z kafe nebo zbytky z odšťavňovače. Do jara si tito tvorové téměř všechnu trávu a listí natahají pod zem a vyrobí parádní humus, na záhonku většinou nezbude nic. Nyní přijde na řadu prostor po cuketách.

Moji snahu o přípravu záhonů hatí rostliny rajčat, na kterých je ještě spousta velmi kvalitních plodů. Situace, že spousta rajčátek je ještě na cherry odrůdách je normální a zcela běžná, ale já v současné době sklízím bifteky o hmotnosti 350g, které jsou úplně bez kazu viz kupříkladu Černý Princ. Listy už jsou někde v docela havarijním stavu, ale to už k tomuto období prostě patří. Spoustu krásných a dokonale vypadajících srdcí bez sebemenší praskliny předvádí African Vinning. Úžasnou úrodou se prezentuje Bull Hearts, které dozrávalo jako vůbec první z bifteků a plodí stále. Bulhatský Trapezen má na rostlině snad 5kg plodů, ale ty už jsou nekvalitní, popraskané a v prasklinách se objevuje plíseň. Pokud by ovšem rostlina vegetovala v nějakém tunelu, pak by byla úroda skvělá. Hodně intenzívně o takovém tunelu přemýšlím, ideální by byly srolovatelné bočnice. A já když něco chci ….!

5 thoughts on “22. říjen 2019”

  1. Máš ich proste parádne Jani, na október všetka česť! Ale počasie teraz praje. Škoda toho jednodenného mrazu začiatkom októbra. Moja Primora bola oveľa tmavšia, ako tvoja- celkom ako tvoj Čierny Princ( zahováram si z neho semienka) Ja už len konzumujem dozrievajúce bifteky z obraných zelených plodov pred mrázom 8. októbra. Chuťovo sú na počudovanie vynikajúce. Asi si natiahli ten správny pomer látok a živín ešte na koreni. Práve Primora, Bradt Black Heart a Tegucigalpa sú sladučké. Všetky korene vonku mám už zlikvidované, robím si 2 nemecké záhony.

    1. Jsem na ty tvoje německé záhony, Evi, docela zvědavá, doufám, že máš vše podrobně nafoceno. Napiš o tom něco do diskuse, já ani přesně nevím vo co go.

      1. Nafotené nemám, nájdeš rôzne aj foto návody na nete, ale postupovala som takto: vykopala som rigol do hĺbky asi 40 cm( stačí 30) , na dno som dala hrubšie špalíky dreva na to tenšie konáre, nasledoval hnoj( ja som mala ovčí) ďalšia vrstva zemina zo spodnej vrstvy, potom rôzny kompostovateľný materiál- listy, tráva, zvyšky z kuchyne rastlín, hrubší kompost, všetko dobre preliať vodou… nakoniec vrchnú časť ornice. Zásoby živín by mali vydržať 5 rokov- má aj na jar zospodu efekt teplého pareniska.

  2. Černé uhlí ? 😮 Jako že Ostraváci ? 😀 Nevím to je asi špatně. Zkuste si zjisti víc nebo kde čerpáte. Třeba popel z uhlí se nedoporučuje na záhon.

    1. Jéé, to jsem se upsala, patří tam dřevěné uhlí, ale ono mně to zmátlo, bo je taky černé. Jsem smutná, Baník i Karviná dostali v lize nakládačku.

Napsat komentář: Eva Tomišová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *